Până în anul 2020, în toată lumea, peste 28 de miliarde de device-uri vor fi conectate la internet. În anticiparea unei lumi interconectate, sute de programatori din România, dar și SUA, Germania, Anglia și Olanda s-au întâlnit la Cluj-Napoca pentru a pune bazele aplicațiilor viitorului.
Martin Woolley, manager tehnic: „Casele viitorului vor fi aproape conștiente cu ajutorul inteligenței artificiale și asta înseamnă că vor ști cine e în casă, ce le place oamenilor, ce intenționează să facă, or să înțeleagă cât de eficientă energetic este casa, dar şi cât de sigură.”
Mai mult, în viitorul apropiat, cu ajutorul unor dispozitive inteligente vom putea verifica direct de pe smartphone, în doar câteva secunde, calitatea alimentelor din frigider, dar și compoziția medicamentelor.
Liviu Corpodean, dezvoltator: „Poate fi realizată o aplicaţie în care se introduce pastila şi îi spune verbal, telefonul, androidul, iOS, orice device ce medicament este. Poate identifica concentrația de grăsime din caș, concentrația de apă din carne ori poate identifica anumite comprimate cum sunt anumite substanțe active, cum sunt ibuprofenul.”
Pulsul și transpirația vor fi și ele analizate în viitor de ceasuri și brățări de fitness, dar și de așternuturi inteligente. Iar, cu ajutorul datelor descărcate pe telefonul mobil medicii vor putea fi avertizați în timp real despre starea pacientului.
Ionuț Bălan, programator software: „Ne monitorizează în momentul de față mișcarea, bătăile inimii, modul în care dormim și cele specializate din zona de spitale unde putem să vorbim de cearceafuri inteligente care vor putea analiza transpirația și să extragă informații relevante despre starea pacientului.”
Cei peste 600 de programatori s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul uneia dintre cele mai mari conferințe IT din România pentru a crea împreună o strategie de dezvoltare a aplicațiilor pentru următorii cinci ani.