Rețelele sociale devin tot mai periculoase pentru tânăra generație și nu numai. Un medicament destinat diabeticilor a ajuns să fie promovat pe TikTok drept leac minune pentru slăbit. Hashtagul cu numele medicamentului are peste 350 de mii de utilizări. Medicii atrag însă atenția că administrarea unei astfel de substanțe, fără îndrumare medicală, poate fi periculoasă atât pe termen scurt, cât și lung.
Tânăra din imaginile de mai sus este una dintre zecile de mii de femei care se filmează în timp ce își administrează substanța menită aparent să „topească” grăsimea. Medicii nutriționiști atrag însă atenția că astfel de medicamente pot cauza probeme gastro-intestinale, dar și tulburări alimentare.
„Trebuie o evaluare medicală înainte de a începe tratamentul. Riscurile sunt și pe termen lung, pentru că dacă luăm un asemenea tratament fără să fie o indicație reală, deci doar pentru 5-6 kg în plus, putem genera în timp tulburări de comportament alimentar. Un stil de viață sănătos nu te învață medicamentul singur”, a explicat la Digi24 medicul nutriționist Anca Hâncu.
Provocările de pe internet au fost uneori fatale, spun experți în social media.
„Vă pot da exemple de oameni care s-au urcat pe locomotivă, care au fost operați pe limbă pentru că au lins un cactus, pentru că a fost nu știu ce challenge pe TikTok. În momentul în care vor da niște legi foarte serioase și foarte dure împotriva marilor rețele sociale, ăia n-0 să aibă altceva de făcut decât să le respecte”, spune Cristian China-Birta, consultant social media. „Fără o lege cu prevederi clare, sancțiuni clare, restul povestim povești și ne adunăm ca să nu fim împrăștiați”, subliniază el.
În ultima perioada, tot mai mulți europarlamentari au solicitat Uniunii Europene să își intensifice eforturile de reglementare a rețelelor sociale, protejând totodată libertatea de exprimare.
Editor : Luana Pavaluca