Un hacker poate fi la un click distanţă de banii dumneavoastră. Grupurile mafiote din nord-estul Europei fac averi fabuloase, prin viruşi din ce în ce mai performanţi şi mai greu de detectat.
Experţii în securitate informatică spun că softurile periculoase sunt dezvoltate în Ucraina şi în Rusia. Chiar dacă sunt depistaţi de serviciile de securitate din vestul Europei sau din Statele Unite, programatorii plătiţi de mafie nu pot fi prinşi pentru că nu există acorduri de extrădare cu ţările din care provin.
Un utilizator de net îşi poate instala singur, fără să aibă habar, un program infectat, prin simpla accesare a unor site-uri obișnuite.
Cel mai păgubos virus din istorie se numeşte Zeus.
„Virusul Zeus are o abordare 'lovește și fugi'. S-a instalat, a aşteptat prima sesiune de ebanking. Utilizatorul vrea să-şi plătească factura la energie electrică, îi modifică contul în aşa fel încât să fie controloat de infractorii informatici. Când am apăsat butonul trimite operaţiunea, contul s-a golit”, explică Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică.
După ce au văzut de ce e în stare Zeus, hackerii au început să-l vândă în toată lumea. Primesc bani de la fiecare utilizator de pe pământ. Hoţii au dezvoltat versiuni noi, iar din 2008 încoace au furat de la milioane de oameni. Se estimează că Zeus aduce un „profit” de peste jumătate de miliard de euro în fiecare an.
Pe locul doi în topul viruşilor periculoşi este Cryptolocker. Tot o creaţie ruso-ucraineană, din 2007. Softul blochează fişierele utilizatorilor care au computere infectate şi le cere bani ca să le deblocheze.
„Cryptolocker vine în două metode. Fie este descărcat dintr un mail şi se instalează când utilizatorul vrea să vadă ataşamentul, fie vine din Zeus atunci când acesta nu poate să fure din contul bancar”, spune Bogdan Botezatu.
Iar oamenii de afaceri plătesc, de teamă să nu îşi piardă proiectele. Familiştii dau şi ei bani, ca să nu rămână fără fotografii sau amintiri personale.
Cryptolocker le aduce hackerilor aproape 80 de milioane de euro în fiecare an.
Cutwaille trimite 75 de miliarde de mesaje spam in fiecare zi, adică jumătate din traficul mondial de email. Nu se ştie unde a fost creat, nu se ştie nici unde se duc banii câştigaţi cu el. În doar nouă luni, de când a fost creat, Cutwaille i-a adus creatorului peste 70 de milioane de euro.
Viruşi noi apar în fiecare zi, iar computerele pot fi protejate doar dacă sistemele antivirus sunt updatate în fiecare zi.
Două sau trei servere sunt în fiecare zi infectate în România. Se pot depista uşor, dar în spatele lor nu sunt hackerii, ci oameni obişnuiţi folosiţi de aceştia drept paravan pentru a ataca alte ţinte. În realitate, infractorii se ascund în alte colțuri ale lumii, rareori sunt prinşi.