Aplicaţia creată de Moodstocks recunoaşte foarte rapid şi cu o acurateţe foarte mare imaginile captate de camera unui telefon sau a unei tablete. Toate aceste performanţe sunt posibile datorită inteligenţei artificiale pe care a dezvoltat-o compania franceză. Acesta este şi motivul pentru care Google a decis să cumpere Moodstocks. Noua tehnologie va fi integrată în celelalte proiecte desfăşurate de gigantul IT american în încearcarea de a schimba modul în care gadgeturile percep lumea din jurul lor.
Google are deja proiectul Tango, un sistem de inteligenţă artificială care ajută dispozitivele mobile să înţeleagă dimensiuile spaţiului înconjurător.
Companiile din Silicon Valley sunt ajutate de aceste inovaţii să transforme gadgeturile în asistenţi virtuali pentru utilizatorii lor. Iar inteligenţa unui aparat este dată de numărul simţurilor pe care le posedă. De exemplu, telefoanele Apple pot să recunoască forţa cu care un utilizator apasă ecranul tactil. Şi tot Apple a cumpărat de curând startupul britanic Vocal IQ, care ar putea ajuta asistentul virtual Siri să înţeleagă mai bine comenzile vocale pe care le aude.
Companiile încearcă acum să adauge şi un al şaselea simţ în dispozitivele lor şi anume puterea de a detecta emoţiile utilizatorilor. Microsoft derulează proiectul Oxford şi deja a anunţat că sistemele de recunoaştere facială pe care le-a dezvoltat pot vedea dacă o persoană este fericită, supărată sau speriată.
Inteligenţa artificială capabilă să înţeleagă sunetele şi imaginile pe care le percepe poate fi utilă la construirea caselor inteligente. Un ansamblu de camere video şi microfoane poate ajuta un asistent virtual să răspundă la comenzi vocale sau să vadă de exemplu, ce produse lipsesc din frigider sau din dulapuri. Şi le poate comada de pe internet. De aceea, pe lângă înţelegera mediului înconjurător, giganţii IT încearcă să ajute gadgeturile să înţeleagă mai bine şi mediul online. Facebook are de ani buni sisteme de recunoaştere facială şi multe dintre serviciile Google folosesc inteligenţa artificială pentru a sorta avalanşa de date de pe internet.
Scopul final al tuturor acestor companii este dezvoltarea unor inteligenţe artificiale capabile să înveţe lucruri noi fără ajutorul programatorilor. Tehnologia nu a ajuns încă atât de departe, însă este clar că dispozitivele electronice ale prezentului sunt mult mai inteligente decât cele de acum câţiva ani.