Tehnologie cu simțuri umane

Data publicării:
simturi tehnologie

Aplicaţia creată de Moodstocks recunoaşte foarte rapid şi cu o acurateţe foarte mare imaginile captate de camera unui telefon sau a unei tablete. Toate aceste performanţe sunt posibile datorită inteligenţei artificiale pe care a dezvoltat-o compania franceză. Acesta este şi motivul pentru care Google a decis să cumpere Moodstocks. Noua tehnologie va fi integrată în celelalte proiecte desfăşurate de gigantul IT american în încearcarea de a schimba modul în care gadgeturile percep lumea din jurul lor.

Google are deja proiectul Tango, un sistem de inteligenţă artificială care ajută dispozitivele mobile să înţeleagă dimensiuile spaţiului înconjurător.

Companiile din Silicon Valley sunt ajutate de aceste inovaţii să transforme gadgeturile în asistenţi virtuali pentru utilizatorii lor. Iar inteligenţa unui aparat este dată de numărul simţurilor pe care le posedă. De exemplu, telefoanele Apple pot să recunoască forţa cu care un utilizator apasă ecranul tactil. Şi tot Apple a cumpărat de curând startupul britanic Vocal IQ, care ar putea ajuta asistentul virtual Siri să înţeleagă mai bine comenzile vocale pe care le aude.

Companiile încearcă acum să adauge şi un al şaselea simţ în dispozitivele lor şi anume puterea de a detecta emoţiile utilizatorilor. Microsoft derulează proiectul Oxford şi deja a anunţat că sistemele de recunoaştere facială pe care le-a dezvoltat pot vedea dacă o persoană este fericită, supărată sau speriată.

Inteligenţa artificială capabilă să înţeleagă sunetele şi imaginile pe care le percepe poate fi utilă la construirea caselor inteligente. Un ansamblu de camere video şi microfoane poate ajuta un asistent virtual să răspundă la comenzi vocale sau să vadă de exemplu, ce produse lipsesc din frigider sau din dulapuri. Şi le poate comada de pe internet. De aceea, pe lângă înţelegera mediului înconjurător, giganţii IT încearcă să ajute gadgeturile să înţeleagă mai bine şi mediul online. Facebook are de ani buni sisteme de recunoaştere facială şi multe dintre serviciile Google folosesc inteligenţa artificială pentru a sorta avalanşa de date de pe internet.

Scopul final al tuturor acestor companii este dezvoltarea unor inteligenţe artificiale capabile să înveţe lucruri noi fără ajutorul programatorilor. Tehnologia nu a ajuns încă atât de departe, însă este clar că dispozitivele electronice ale prezentului sunt mult mai inteligente decât cele de acum câţiva ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...