Tehnologie cu simțuri umane

Data publicării:
simturi tehnologie

Aplicaţia creată de Moodstocks recunoaşte foarte rapid şi cu o acurateţe foarte mare imaginile captate de camera unui telefon sau a unei tablete. Toate aceste performanţe sunt posibile datorită inteligenţei artificiale pe care a dezvoltat-o compania franceză. Acesta este şi motivul pentru care Google a decis să cumpere Moodstocks. Noua tehnologie va fi integrată în celelalte proiecte desfăşurate de gigantul IT american în încearcarea de a schimba modul în care gadgeturile percep lumea din jurul lor.

Google are deja proiectul Tango, un sistem de inteligenţă artificială care ajută dispozitivele mobile să înţeleagă dimensiuile spaţiului înconjurător.

Companiile din Silicon Valley sunt ajutate de aceste inovaţii să transforme gadgeturile în asistenţi virtuali pentru utilizatorii lor. Iar inteligenţa unui aparat este dată de numărul simţurilor pe care le posedă. De exemplu, telefoanele Apple pot să recunoască forţa cu care un utilizator apasă ecranul tactil. Şi tot Apple a cumpărat de curând startupul britanic Vocal IQ, care ar putea ajuta asistentul virtual Siri să înţeleagă mai bine comenzile vocale pe care le aude.

Companiile încearcă acum să adauge şi un al şaselea simţ în dispozitivele lor şi anume puterea de a detecta emoţiile utilizatorilor. Microsoft derulează proiectul Oxford şi deja a anunţat că sistemele de recunoaştere facială pe care le-a dezvoltat pot vedea dacă o persoană este fericită, supărată sau speriată.

Inteligenţa artificială capabilă să înţeleagă sunetele şi imaginile pe care le percepe poate fi utilă la construirea caselor inteligente. Un ansamblu de camere video şi microfoane poate ajuta un asistent virtual să răspundă la comenzi vocale sau să vadă de exemplu, ce produse lipsesc din frigider sau din dulapuri. Şi le poate comada de pe internet. De aceea, pe lângă înţelegera mediului înconjurător, giganţii IT încearcă să ajute gadgeturile să înţeleagă mai bine şi mediul online. Facebook are de ani buni sisteme de recunoaştere facială şi multe dintre serviciile Google folosesc inteligenţa artificială pentru a sorta avalanşa de date de pe internet.

Scopul final al tuturor acestor companii este dezvoltarea unor inteligenţe artificiale capabile să înveţe lucruri noi fără ajutorul programatorilor. Tehnologia nu a ajuns încă atât de departe, însă este clar că dispozitivele electronice ale prezentului sunt mult mai inteligente decât cele de acum câţiva ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Ricky Martin, într-o apariție rară în public alături de gemenii săi. Matteo și Valentino au 16 ani
Film Now
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe...
Adevarul
2024 va fi primul an din istorie când se va depăși pragul de 1,5° Celsius în încălzirea globală
Newsweek
Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Digi FM
Actrița Jamie Lee Curtis, după ce Donald Trump a fost reales președinte: “Grupurilor minoritare şi tinerilor...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Richard Gere și soția lui cu 34 de ani mai tânără spun adio Americii. Și-au vândut casa din Connecticut...
UTV
Copiii lui Michael Jackson, Paris, Prince si Bigi au fost prezenti la inmormantarea emotionanta a unchiului...