Saltul de la 4G la 5G va aduce viteze de 60 de ori mai mari la internet, însă în momentul de faţă dezvoltatorii nu s-au hotărât asupra unui standard comun.
2018 e anul în care se doreşte definitivarea acestui standard. Atunci s-ar încheia practic etapa de pre-lansare, urmând ca internetul de a cincea generaţie să aibă lansarea comercială în 2022, potrivit unor estimări.
În câţiva ani, specialiştii români ar putea fi implicaţi direct în dezvoltarea acestei tehnologii fiindcă la noi în ţară se face deja cercetare şi dezvoltare în domeniul telecomunicaţiilor. La Timişoara, în centrul celor de la Alcatel, se lucrează încă din 2010 la tehnologia 4G, atât pe dezvoltarea părţii de software, cât şi pe testare.
Chiar dacă momentan direcţia pentru 5G e neclară, companii precum Ericsson, Alcatel, Nokia sau Huawei şi-au prezentat deja prototipurile de antene şi celule capabile să transmită date, asta deşi nu s-au înţeles asupra frecvenţelor ce vor fi folosite.
Europa, care a adoptat cu greu şi standardul 4G, încearcă acum să nu mai piardă startul. Vrea să investească 700 de milioane de euro în dezvoltarea reţelelor 5G şi s-a aliat deja cu sud-coreenii de la Samsung şi LG pentru a-şi pune cunoştinţele la comun cu cei de la Nokia şi Alcatel.