Tastaturii i se cântă prohodul. Un start-up din Israel a prezentat o alternativă ce se vrea mai inteligentă şi mai uşor de folosit - o baretă din spumă poliuretanică care citeşte mişcările degetelor, le transformă în cuvinte şi le transmite prin bluetooth telefonului, tabletei sau ceasului inteligent.
Pentru a înlocui tastatura însă e nevoie ca utilizatorul să învețe cum să folosească bareta. Sunt 31 de gesturi distincte. Câte un deget se mișcă pentru vocale, și câte două pentru consoane; însă combinațiile, spune producătorul, se pot învăța în doar câteva minute. Este promisă o precizie de 99%, plus un șir nesfârșit de utilizări.
Dincolo de interacțiunea cu dispozitivele mobile, invenția poate ajuta și venirea pe piață a caștilor de realitate virtuală sau de realitate augmentată.
Totuși israelienii văd viitorul baretei dincolo de tastat. Își doresc ca dezvoltatorii de aplicații mobile să intre în joc și să creeze programe prin care să fie înlocuite instrumente muzicale. De pildă, utilizatorii să poată cânta la pian... doar că fără pian.
Pâna acolo însă, bareta le poate face concurență asistenților vocali precum Siri, a celor de la Apple și sistemelor pe baza de gesturi ale mâinii care aparent dau rateuri când sunt folosite cu produse care la rândul lor sunt încă nerafinate- precum caștile de realitate virtuală.
Sunt tehnologii care încă își caută o direcție, iar sub o formă sau alta mai multe start-upuri încearcă să elimine tastatura. O alta variantă sunt proiecțiile laser care se comportă ca o tastatură fizică.
Sunt idei care azi nu fac bani. În patru ani însă tehnologiile la purtător sunt așteptate să formeze o piață de peste 30 de miliarde de dolari.