Imagini furate, oameni obişnuiţi care nu mai au intimitate, care nu mai au secrete. Ceea ce fac poate să fie folosit împotriva lor. Iniţial, o astfel de tehnică putea fi folosită doar de specialişti.
„Activarea de la distanţă a camerelor web ale computerelor este folosită doar în cazurile grave precum cele de terorism”, susține Marcus Thomas, fost director adjunct în FBI.
Însă, cybercrime-ul s-a dezvoltat. Un lucru pe care îl ştiau şi autorităţile, dar nu aveau date despre cei care se află în spatele tastaturii. Acum, serviciile secrete recunosc faptul că folosesc această tehnică de ani zile. Camera le permite să facă poze, să-i spioneze pe suspecţi şi să strângă probe împotriva lor.
Experţii în securitate spun că softurile de spionaj folosite de guverne ar fi ajuns pe internet şi, în acest fel, în mâinile criminalilor informatici. Au fost modificate, îmbunătăţite şi folosite acum împotriva celor care au acces la mediul online.
„Au fost semnalate astfel de cazuri. A fost vorba de acţiunea unor viruşi informatici care perturbau funcţionarea sistemului informatic. Vorbim despre accesul neautorizat într-un sistem informatic, de interceptarea unor comunicaţii de date informatice, de un transfer neautorizat de date informatice sau alte comunicații”, spune un ofițer de la Crima Organizată.
Un click dat din neatenție, un link accesat sau un mail citit, fiecare dintre aceste acţiuni simple poate instala un virus de spionaj. Cel care foloseşte calculatorul n-o să ştie niciodată că un străin i-a intrat virtual în casă.
Ce se întâmplă în redacţia de ştiri nu trebuie să ştim decât noi. Câte calculatoare, însă, atâţia ochi străini care ne pot spiona.
„Ne putem proteja, dar e puţin mai greu. Măsurile de protecţie pentru un utilizator obişnuit ar fi instalarea unui antivirus, actualizări de sistem la zi. O altă metodă, dezinstalarea camerei web atunci când nu o folosim. Dacă dispozitivul o permite, o întoarcem. Dacă avem un laptop, dezinstalăm driverul până îl folosim din nou. La fel facem şi cu microfonul”, explică Bogdan Botezatu, expert în securitate informatică.
Însă, poate că cea mai sigură modalitate de a bloca o cameră web, rămâne cea clasică: acoperirarea camerei web.