GRASP, cum a fost botezat softul creat de clujeni, înlocuiește un algoritm care procesa 100 de minute de date strânse de sateliți în aproape trei luni. Acum, timpul a fost redus la doar câteva ore, iar acest lucru permite nu doar analizarea climatului global, ci și prevenirea dezastrelor naturale.
Petruț Cobârzan, programator: „Este posibil să vedem când va avea loc o erupție vulcanică practic analizând cenușa vulcanică din atmosferă ori proprietățile cenușei vulcanice din atmosferă”.
Nu este singura implicare a IT-iștii clujeni în proiecte spaţiale. Ei cooperează şi la realizarea unui nou costum dedicat misiunilor pe Marte. Cartierul general al proiectului este la Innsbruck, iar softul care-i va ajuta pe viitori astronauţi să comunice cu Terra e dezvoltat la Cluj-Napoca.
Adrian Bănița, programator: „Trebuie să asigure comunicarea în spațiu sau în cazul aterizării pe o planetă străină evident este un grad mare de radiații de diverse naturi și practic sistemul nostru de comunicații instalat în respectivele costume spațiale ar trebui să apere comunicațiile de aceste radiații”.
Echipa clujeană estimează că produsul va fi gata în următorii doi ani.