Reabilitarea termică a blocurilor, geamurile din termopan, apartele electrocasnice de clasă energetică A şi corpurile de iluminat cu senzori pot aduce economii substanţiale la întreţinerea locuinţei. Cea mai nouă soluţie este controlul aparatelor din casă printr-un sistem informatic de tip GPS.
Reducerea facturii la energia electrică se poate realiza şi printr-un sistem inteligent instalat pe telefonul mobil. Spre exemplu, dacă un fier de călcat este uitat în priză, îl putem deconecta de la curentul electric chiar dacă ne aflăm în afara locuinţei. În plus, putem deschide centrala termică sau aparatul de aer condiţionat chiar înainte de a ajunge acasă, iar maşina de spălat poate porni şi ea comandată de pe telefonul mobil.
De asemenea, sistemul poate actiona electric draperiile pentru a păstra o temperatură scăzută pe timpul verii, ca să nu mai fie nevoie să pornim aparatul de aer condiţionat.
„Dacă folosim toate aceste modalităţi de reducere a consumului de energie electrică în casele noastre putem să ajungem la economii de 30% în mod curent”, declară Florentina Totth, vicepreşedintele Schneider Electric România.
Reprezentanţii Guvernului sau furnizorii de electricitate ar putea susţine financiar astfel de sisteme de economisire, aşa cum se întâmplă acum cu reabilitarea termică a blocurilor.
„Vor exista nişte programe eficiente de automatizare în casă, pe senzori pentru aprinderea luminii, să nu îşi mai uite lumina aprinsă în baie, să nu îşi uite televizorul aprins”, afirmă Dan Gheorghiu, Consilier al premierului.
„Se pot economisi între patru şi șapte miliarde euro pe an în piaţa românească în toate elementele lanţului energetic”, adaugă Bogdan Belciu, partener PwC.
Ideile specialiştilor sunt interesante mai ales în contextul în care aflăm că noi, românii, consumăm de două ori şi jumătate mai multă energie electrică faţă de media Uniunii Europene.