Românii folosesc de patru ori mai multe smartphone-uri decât în anul 2012. Drept urmare, fac şi mai multe fotografii cu telefonul mobil. Imaginile ajung, evident, pe reţelele de socializare. De aceea este important să știm cum obţinem cele mai bune fotografii pentru Facebook şi Instagram.
Iulia Ionescu, reporter Digi24: Mai mult de jumătate dintre români au cel puţin un smartphone în momentul de faţă. Cei mai mulţi dintre aceştia îl folosesc pentru a viziona clipuri video, pentru a asculta muzica, a ştii cât este ceasul şi pentru a face poze.
Fotografia cu telefonul mobil nu este, însă, atât de simplă precum pare. Vlad Eftenie are o experienţă de peste 10 ani în domeniu. Este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din România, iar în timpul liber predă cursuri de fotografie cu telefonul mobil.
Vlad Eftenie, fotograf: Trebuie să fim atenţi la câteva reguli de compoziţie. Să nu facem cadre strâmbe, să fim atenţi la orizontală, unghiurile în general să fie convergente, colţurile cadrelor sunt foarte importante. Nu doar facem poze ca să facem poze, ci devenim conştienţi de gestul fotografic. Pentru mine e foarte pretioasa scena originală. Pe mine asta m-a impresionat, ce se întâmplă acolo, nu ceva distorsionat printr-un filtru care pare să pară mai roşu, mai albastru, mai nocturn, mai nu stiu cum.
Potrivit unui studiu Google, românii folosesc de patru ori mai multe smartphone-uri decât acum patru ani. În anul 2012, doar una din trei persoane avea acces la un smartphone.
Vlad Eftenie: Cred că e bine că se face din ce în ce mai multă fotografie pentru că aşa păstrăm din ce în ce mai multe amintiri. E bine să facem fotografii cât mai multe, dar să ne gândim când facem de ce facem, pentru cine facem şi ce vrem să spunem cu asta.