Tot mai multe cluburi de fitness instalează benzi de alergare, biciclete și steppere care stochează energia cinetica și o transformă apoi în electricitate. Sala se transformă într-o mică centrală electrică și cum se alimentează mai mult cu energia sportivilor, factura la curent poate să scadă și cu 90%
„Fiecare aparat poate genera între 50 și 400 de wați pe oră, în funcție de pregătirea fizică a utilizatorului”, explică Georgie Delaney, director sală de sport.
Un sportiv de performanță poate genera chiar 800 de wați după o oră de efort susținut, totuși media e de doar o sută de wați. Împreuna însă, clienții sălilor de sport pot aduna cantități impresionante de energie.
Complexul sportiv al universității din Leeds i-a anunțat pe studenți că generează în total aproape 600 de kilowați pe oră. Energia poate acoperi consumul unui apartament pe două luni sau poate alimenta un frigider timp de doi ani.
Totuși, la scară largă, impactul asupra securității energetice e minimal. Producătorii de cărbune și petrol chiar nu au motive să „transpire” de emoție. Pentru a se simți o schimbare e nevoie de foarte multe astfel de echipamente sportive și de foarte mulți oameni care să pedaleze sau să alerge.
Tehnologia nu e încă îndeajuns de eficientă, însă în multe colțuri ale lumii se lucrează la creșterea capacității de stocare a energiei. Deja pe piață există sisteme de baterii care stochează necesarul de energie al unei case pentru mai multe ore. La ele se pot conecta panouri solare, dar și biciclete sau alte echipamente de antrenament.
În ani, industria bateriilor ar putea trece prin revoluția prin care au trecut și becurile. Becurile LED de astăzi sunt de șapte ori mai eficiente energetic decât cele incandescente. Având în vedere investițiile în cercetare, bateriile au toate șansele să urmeze aceeași cale.
Până atunci însă, sălile generatoare de energie vorbesc mai puțin despre cât de multă energie poate genera o persoana și mai mult despre cât de multă energie poate economisi.