Uşor-uşor aplicaţiile mobile şi reţelele de socializare înlocuiesc apelurile şi sms-urile. Este gratuit şi mai rapid să scrii un mesaj pe o aplicaţie online, să adaugi poate şi o poză sau un filmuleţ, decât să trimiţi un mesaj din câteva cuvinte printr-un sms.
Să fii mereu online a devenit un lucru obişnuit pentru posesorii de telefoane inteligente, căci acesta este şi scopul pentru care cei mai mulţi aleg să îşi cumpere un astfel de telefon în locul unuia clasic. Un utilizator mediu consumă în fiecare lună 167MB trafic de internet mobil, trimite 74 de SMS-uri şi vorbeşte la telefon în medie 251 de minute, adică, aproape opt minute pe zi. Cifrele nu sunt foarte diferite faţă de cele de anul trecut, însă există creşteri ceva mai mari în ceea ce priveşte folosirea internetului.
Spre exemplu, un om care foloseşte telefonul intensiv consumă lunar 501 MB trafic de internet, cu 36 de MB mai mult decât în 2014. Tot într-o lună trimite 222 SMS-uri şi vorbeşte, în medie, 753 minute, adică în jur de 24 minute pe zi, potrivit ANCOM.
Dacă ne uităm la aceste date putem trage o singură concluzie - internetul prinde tot mai mult avânt datorită numărului din ce în ce mai mare de utilizatori de smartphoneuri. În acest ritm e posibil ca ofertele operatorilor de telefonie mobilă cu minute şi sms-uri nelimitate să nu mai fie plauzibile.
Internetul a devenit un mijloc de comunicare mai des folosit ca trimiterea sms-urilor sau realizarea apelurilor, iar reţelele de socializare sunt foarte eficiente în acest sens. Spre exemplu, într-o aplicaţie de mesagerie online, cum ar fi WhatsApp, Viber, iMessage sau Google Hangouts poţi să transmiţi mai mult şi mai clar mesajul, poţi să adaugi chiar şi o poză sau o înregistrare video, care să explice şi mai mult mesajul tău. Acelaşi lucru este valabil şi pentru reţeaua Facebook care are şi funcţie de mesaje. În general aceste aplicaţii ale reţelelor de socializare sunt gratuite şi nu consumă mult trafic de date.
Există totuşi şi dezavantaje în modul de comunicare scrisă online. Astfel, este posibil ca în anumite zone accesul la internet să nu fie foarte bun, astfel că pot apărea probleme când vreţi să scrieţi. Un alt dezavantaj este că tehnologia sărăceşte comunicarea între oameni. În plus, atunci când scrii un mesaj dispar automat inflexiunile vocii.
În România sunt în jur de 7,5 milioane de telefoane inteligente. Potrivit unui studiu realizat de Google, 60 la sută dintre utilizatorii de internet din România accesează informațiile din mediul online direct de pe smartphone-urile pe care le dețin.