Pentru cine nu îşi permite să angajeze un bucătar personal, alternativa mai ieftină ar putea fi bucătarul-robot. Ştie 2.000 de reţete complicate şi poate oricând învăţa altele noi.
Joel Flynn, reporter Reuters: Sunt în nordul Londrei și aștept să primesc mâncare gătită, da, de un robot. Nu e tocmai inteligență artificială, dar e cel mai recent rezultat venit dintr-un șir de progrese în robotică. Iar experții spun că ne vom obișnui foarte repede cu asta.
Robochef e creația celor de la Moley Robotics. Inginerii au pornit de la rețetele unui bucătar celebru în Marea Britanie, Tim Anderson. Cu ajutorul camerelor 3D au înregistrat mișcările pe care acesta le face când gătește, iar acum Robochef le reproduce de fiecare dată cu precizie maximă.
Tim Andersen, chef: Dacă poate reproduce mișcările mâinilor mele și ale oricărui bucătar, atunci cu puțină muncă va putea face cam orice. Poate frământa pâine sau prepara sushi.
Dexteritatea de care dă dovadă robotul de bucătărie vine după decenii de perfecționare. Robochef se trage din alte mâini robotice care astăzi lucrează inclusiv în industria nucleară. Bucătarul-robot e gândit să și arate cumva uman. Iar acest lucru spune inventatorul, e la fel de important ca tehnologia pe care se bazează.
Mark Oleynik, inventator: Aceasta este ținta noastră, să-l facem uman. Tot ce fac oamenii se face cu mâinile, așa că acesta e un moment cheie în încercarea oamenilor de a transfera altundeva inteligența umană.
Daca mâinile robotice pot fi învățate să gătească, experții sunt siguri că la fel de ușor pot fi învățate să cânte la pian sau să picteze. Între timp, gătitul s-ar putea rezuma la descărcarea cărților de bucate de pe internet pentru robotul de bucătărie. Iar la un moment dat s-ar putea să își caute singur rețetele.