Un robot care poate fi teleghidat şi care poate să obţină informaţii din medii necunoscute. Asta a cerut Agenţia Spaţială Română participanţilor la concurs. Aşa a luat naştere robotul echipei Iris Robotics.
„Transmite imagini live cu ajutorul unei camere, pentru prelevarea de date se folosesc senzori, iar pentru prelevarea de sol se va folosi o linguriţă”, spune Andrei Marin, unul dintre membrii echipei dezvoltatoare.
Cea mai mare provocare a fost aceea de a realiza un vehicul spaţial care să îndeplinească toate cerinţele şi care să cântărească doar 2,5 kilograme.
Alina Maiereanu, profesor coordonator: Am intervenit şi asupra structurii şi asupra dimensiunii şi asupra concepţiei iniţiale pentru că el trebuie să se încadreze în anumiţi parametri.
Creierul proiectului a fost Andrei Marin. Proaspăt absolvent de liceu, tânărul are deja în palmares mai multe reuşite, cum ar fi robotul care rezolvă cubul Rubik sau robotul care joacă baschet.
Andrei Marin, elev la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza Vrancea: Pot spune că partea cea mai grea a fost partea de electronică, lucrez zilnic între cinci şi zece ore, dar fac totul cu plăcere şi asta face ca timpul să treacă mult mai uşor.
Următorul pas a fost testarea robotului şi simularea trimiterii lui într-un mediu extraterestru.
Ana Dragomirescu, elev la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza Vrancea: Noi studiem anumiţi parametri cum ar fi compoziţia atmosferică, presiunea atmosferică, temperatură, umiditate, lumină ambientală, ultraviolete.
Tinerii se luptă pentru locul întâi cu alte şapte echipe din ţară. Finala competiţiei va avea loc la finalul săptămânii, la Vulcanii Noroioşi.