Rețeaua socială preferată de angajatori. Te încurajează să o folosești

Data actualizării: Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087

Este recunoscută drept reţeaua de socializare a profesioniştilor şi este locul unde milenialii au ocazia să intre în contact cu reprezentanţii unora dintre cele mai importante companii din lume. Mai mult decât atât, 90% dintre angajatorii din România au recunoscut că apelează la LinkedIn.

Linkedin s-a poziţionat de la bun început drept o reţea de socializare premium. A fost lansată oficial în anul 2003 şi initial a avut doar 37.000 de utilizatori. În prezent, sunt înregistraţi peste 562 de milioane de oameni din întreaga lume pe Linkedin, dintre care 150 de milioane doar din Statele Unite. În România, LinkedIn este a doua reţea de socializare, ca număr de utilizatori, după Facebook.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Sunt foarte mult companii care apelează la Linkedin pentru a-și găsi oameni. E o mare problemă în piaţa muncii în acest moment. Firmele nu-şi găsesc oameni, iar Linkedin este o platformă de unde îşi pot culege aceşti oameni. Mai ales în domeniul IT.

Emil Dragotă, jurnalist tech: Mulți dintre cei care nu mai folosesc Facebook, se regăsesc cumva aici.

Ionuţ Munteanu, WebDigital România: Linkedin e mult mai mult decât atât. Sunt grupuri, social media, e un canal de comunicare.

Compania a fost fondată de către Reid Hoffman, un fost angajat Apple şi Fujitsu, care a contribuit şi la evoluţia PayPal. Ideile sale au atras investiţii inclusiv de la Sequoia Capital, iar în anul 2016 reţeaua de socializare a fost cumpărată de către Microsoft pentru suma de 26 de miliarde de dolari. A fost cea mai scumpă achiziţie făcută de compania lui Bill Gates, după Skype şi Nokia. Acela a fost şi momentul în care pe LinkedIn au început să apară şi primele schimbări.

Cristian Florea, consultant social media: Dintr-o platformă de job-uri s-a transformat într-o platformă socială. Adică îi motiva pe oameni să pună acolo conţinut. Statusuri, articole, clipuri video. Puteai şi înainte să faci asta numai că nu erau arajate sub formă de newsfeed. Aşa cum e la Facebook şi cum ştim cu toţii că apar postările prietenilor. În momentul în care au făcut ei trecerea asta, au început şi oamenii să fie mai activi.

Emil Dragotă, jurnalist tech: Înainte era o reţea în care îţi creai un profil ca sa găseşi un job nou, ca să îţi creezi conexiuni şi să le arăţi un portofoliu al tău, dar încetul cu încetul Microsoft a făcut o schimbare şi a adăugat partea de conţinut. Din ce în ce mai multe persoane adaugă conţinut pe Linkedin.

Cristian Florea, cosultant social media: Dacă eşti activ pe LinkedIn, e un moment bun să-ţi constuieşti comunitatea pentru că spre deosebire de Facebook, au grijă să-i motiveze pe oameni să fie activi pe Linkedin. În momentul în care prietenii tăi de pe LinkedIn deschid LinkedIn, văd postarea mea, chiar dacă nu se află printre prietenii mei, ci pur şi simplu ai interacţionat tu cu postarea mea şi Linkedin consideră că dacă noi doi suntem prieteni şi prietenii tăi ar trebui să vadă postarea mea.

Emil Dragotă, jurnalist tech: Facebook este cumva main stream şi toată lumea îl foloseşte, dar este şi foarte mult zgomot pe Facebook, iar pe LinkedIn ai un conţinut mult mai selectiv.

Cristian Florea, consultant social media: Acum intri pe Linkedin si pentru conţinut pentru că sunt foarte mulţi oameni care fac tot felul de postări profesionale şi le publică acolo.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Poţi să adaugi şi conţinut video, documente şi ai câteva caracteristici pe care poti să ti le adaugi, iar cei din grupul tau pot aprecia anumite aptitudini. De exemplu, pentru jurnalism, pentru TV, business, la ce te pricepi tu mai bine. Ei îţi dau acolo o cotă, un vot de incredere.

Cristian Florea, cosultant social media: Dacă îţi faci o reţea de conexiuni, de prieteni, utilă ţie, o să primeşti conţinut foarte bun de acolo.

Discreția este apreciată

Linkedin este şi platforma pe care petrec timp şi unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. Potrivit unui studiu din 2018, patru din zece milionari au cont pe Linkedin. În plus, este reţeaua de socializare care atrage cei mai mulţi oameni cu studii superioare şi job-uri bine plătite. 45% dintre utilizatori câştigă peste 75.000 de dolari pe an.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Găsesti oameni pe care nu-i găsesti pe Facebook, directori de companii, oameni cu un statut foarte important, chiar mi s-a întâmplat în emisiune să-mi găsesc antreprenorii pe Linkedin. Pe profilul lor de Linkedin, le-am scris, mi-au răspuns şi am făcut emisiune ulterior. Nu i-am găsit nici pe Facebook, nici pe Instagram să iau legatura cu ei.

Adelina Bortan, consultant comunicare business: Momentan cam toţi utilizatorii păstrează partea mai riguroasă a comunicării acolo, dar rămâne de văzut ce o să se întâmple acolo.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Antreprenorii, mai ales cei cu afaceri mai mari sunt extrem de discreți. Nu sunt foarte vizibili în mediul online. Sunt puțini care sunt vizibili in mediul online şi cred că tocmai asta apreciază la platforma asta. Discretia şi faptul că nu intri foarte mult in intimităti.

Ionuţ Munteanu, WebDigital România: Conţinutul de acolo are tendinţa de a fi ceva mai fără pisici şi căţeluşi şi aşa este. Aşa e construit. Aşa e politica de conţinut.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Fotografia este una profi. Nu iti pui fotografii in costum de baie, din vacante. Informatiile de acolo sunt despre tine si despre ce ai făcut tu în afacerea ta, ce studii ai.

Nu lipsesc, însă, nici milenialii de pe Linkedin. Din cele peste 2 miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani din întreaga lume, 87 de milioane au cont pe Linkedin şi nu lucrează neapărat în sistemul financiar - bancar, IT sau management. Mulţi dintre ei sunt freelanceri şi caută să îşi promoveze proiectele.

Sergiu Voicu, realizator "România Fast Forward": Mi s-a intâmplat un lucru foarte ciudat. Cred că acum un an de zile m-a contactat cineva din Statele Unite sa-mi propună să pun voce pentru un documentar, ceva religios. Am cerut mai multe informaţii de curiozitate şi mi-a dat draftul, care avea 500 de pagini. Mi-ar fi luat enorm să fac asta, dar mi s-a părut foarte interesantă abordarea. Oricine poate să fie pe Linkedin. Oricine poate să fie pe o astfel de platformă. Adică, faptul că o biserica apelează la LinkedIn pentru a căuta un om care să pună voce pe un documentar. E ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Military trainings continue within the scope of mobilization in Russia
Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...