Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a mers la Bruxelles pentru a îşi face prieteni din legislatorii europeni. După mai multe întâlniri cu aceştia, însă, pare că nu a avut prea mult noroc, scrie Politico.
Zuckerberg a fost criticat la Bruxelles pentru scandalurile recente în care a fost implicată platforma pe care o patronează şi i-a fost cerut să depună mai mult efort pentru a opri valurile de dezinformare care au început să fie din ce în ce mai frecvente pe Facebook.
Primirea rece a lui Zuckerberg vine în contextul în care gigantul Facebook se confruntă cu încercări de reglementare din partea Europei, Statelor Unite şi alte părţi ale lumii. Ca răspuns, fondatorul Facebook s-a angajat să cheltuie miliarde de dolari pentru a preveni răspândirea de fake news şi încălcarea confidenţialităţii pe platformă, un angajament care a fost primit cu scepticism de legislatori şi actori din domeniul politicilor publice.
„Atunci când te bucuri de o astfel de poziţie precum Facebook, trebuie să anticipezi rolul pe care îl joci în societăţile şi economiile noastre şi nu să aştepţi ca guvernele şi actorii care se ocupă cu reglementarea să îţi spună ce să faci”, a spus Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.
Zuckerberg a mai încercat să îi vrăjească pe legislatorii europeni şi în 2018, în urma scandalului legat de Cambridge Analytica, însă această încercare nu a avut prea mult succes. De această dată, însă, fondatorul Facebook s-a concentrat pe discuţii cu oficiali de rang mai înalt. El s-a întâlnit cu Margrethe Vestager şi Vera Jourova, comisarii pentru competiţie, respectiv drepturi fundamentale şi integritatea alegerilor.
Zuckerberg şi Facebook spun că vor ca guvernele să facă regulile în ceea ce priveşte lumea online şi că funcţionarea acesteia nu ar trebui să fie lasată pe mâna firmelor private. Oficialii europeni nu sunt, însă, convinşi. Ei spun că Facebook are responsabilitatea să facă mai multe eforturi pe cont propriu.
Zuckerberg nu vrea ca Facebook să fie tratată nici ca o firmă de telecomunicaţii, în sensul în care să fie doar o bază de date pentru conţinut, fără responsabilitate asupra materialelor publicate pe platformă, însă nici ca o firmă de publicare, care controlează cu stricteţe conţinutul care este publicat pe platformă.
Toate aceste discuţii vin în contextul în care există un interes crescând pe ambele maluri ale Atlanticului, ca reţelele sociale să fie trase la răspundere pentru conţinutul pe care utilizatorii lor îl publică online, inclusiv pentru discursul urii, conţinut cu tentă teroristă şi alte materiale dăunătoare.
„Având în vedere că volumul conţinutului este de 100 de miliarde de postări pe zi, cred că această idee este nefezabilă operaţional”, a spus Zuckerberg.
Editor: Adrian Dumitru