Pirații cibernetici au început să vândă știri false
Data publicării:
Internauții pot de acum înainte să cumpere cu mai puțin de 10 dolari și informații false - după modelul știrilor false (fake news) care au făcut ravagii în politică -, pe care pirații cibernetici le propun spre vânzare pentru a ataca domeniul comerțului online. Această metodă reprezintă pentru ei un mijloc de a obține profituri, potrivit unui raport publicat joi, informează Agerpres.
Cercetătorii de la compania de securitate informatică Digital Shadows au descris apariția unor servicii online care sunt concepute pentru a crea site-uri false, comentarii false și conturi automatizate ("bots") pe rețelele de socializare pentru a promova sau a denigra anumite produse și servicii comerciale.
Pirații cibernetici clonează un site de informații legitim - este suficient să schimbe o literă în adresa de internet a companiei media vizate, apoi modifică o parte a conținutului dintr-un articol real și publică pe internet noua versiune în cadrul unei campanii de dezinformare.
Cercetătorii de la Digital Shadows au descoperit astfel peste 2.800 de site-uri de informații false.
„Ca în cazul tuturor acelor articole bune de presă, noul tip de conținut este distribuit, primește 'Like'-uri, este transferat și republicat pe alte platforme. Cu cât o informație falsă este difuzată pe plan mai larg, cu atât sunt mai mari șansele ca ea să fie captată de public și să își atingă obiectivul: discreditarea adversarului, să semene discordie sau să aducă un beneficiu financiar”, precizează autorii raportului.
Utilizarea acestor instrumente pentru a perturba campaniile electorale, precum alegerile prezidențiale americane din 2016, generează o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât ele pot fi folosite și pentru a genera sume mari de bani.
„Se trece acum din câmpul geopolitic la interese financiare, ceea ce afectează comerțul și pe consumatori”, a declarat Rick Holland, vicepreședinte și coordonator al departamentului de strategie din cadrul Digital Shadows.
După părerea lui, „instrumente de pornire” pentru a prelua controlul asupra unor "bots" sunt deja disponibile la prețul de șapte dolari pentru o anumită perioadă de testare.
Pot fi cumpărate, de asemenea, un comentariu, un vot sau creșterea unui produs în clasamentul celor mai mari vânzări pe Amazon. Un comentariu neverificat costă 5 dolari, în timp ce o campanie difuzată timp de o lună costă 500 de dolari.
Alte servicii laudă meritele anumitor monede virtuale cu scopul de a le spori artificial valoarea, o fraudă deja utilizată pe piețele bursiere. Un mic număr de cumpărători lansează comenzi în același moment, fapt ce face în mod automat să crească valoarea unei devize și să atragă investitori creduli, înainte de a-și revinde dividendele, obținând astfel plusvaloare.
Multe dintre aceste servicii online sunt vândute pe „dark web”, partea ascunsă a internetului unde se derulează tranzacții ilegale și unde identificarea cumpărătorilor este dificilă.
Însă altele sunt disponibile pe site-uri clasice, unde sunt prezentate ca instrumente comerciale, a precizat Rick Holland.