Partea ascunsă a bitcoin. Unde se află cele mai bune locuri pentru minarea de criptomonede

Data actualizării: Data publicării:
ventilatoare multe pe componente hardware
Fermă de minare de criptomonede Foto cu caracter ilustrativ: Guliver/GettyImages

Creșterea valorii criptomonedelor din ultima perioadă i-a determinat pe tot mai mulți oameni să mineze pentru a obține monede virtuale. Dar pentru asta este nevoie de o putere de calcul uriașă. Și de aici pornește un cerc vicios. Cu cât echipamentele de minare sunt mai puternice, cu atât crește mai mult factura la energie electrică, folosită atât pentru a alimenta aparatele, cât și pentru a le răci.

Pentru a obține un profit bun, minerii de criptomonede caută locuri unde clima este rece, iar prețul energiei este redus. Un astfel de loc este Rusia.

Aflat la 4.000 de kilometri de Moscova, lângă răul Angara, un centru de date rusesc operează cu un volum uriaș de date și se folosește de energie hidroelectrică generată local pentru a funcționa. Cum recent creșterea bitcoin a generat un profit frumos pentru centru, banii vor fi alocați spre dublarea capacității de operare în acest an.

„Avem o capacitate de 100 de MW pe oră. Sunt instalate în jur de 70.000 de unități de echipament în acest centru, ceea ce înseamnă cel mai mare centru din era postsovietică. Nu este nimeni mai mare că noi aici.  Avem contracte cu mai bine de 80 de clienți din toată lumea”, spune Ivan Kaap, directorul adjunct al centrului de minare.

„Clima de aici ne ajută mult”

Centrul găzduiește echipament și pentru minerii străini de criptomonede, din Statele Unite, Europa sau Japonia, tocmai pentru că se folosesc de energie ieftină. Compania este deja responsabilă de două procente din minatul global de bitcoin.

„Temperatura medie anuală în această regiune este de 5 grade Celsius, foarte importantă pentru sistemele hardware care se ocupă de minat. Când lucrează, se încălzesc până la 60-80 de grade Celsius, deci au nevoie de răcire. Iar clima de aici ne ajută mult. Opt luni pe an este iarnă aici”, explică Ivan Kaap.  

„Dacă estimăm că Rusia minează 6% din cantitatea totală de bitcoin, centrul nostru este responsabil de un sfert sau chiar o treime din această proporție”, arată Igor Runeț, directorul centrului de minare.

Goana după bitcoin

Valoarea bitcoin s-a apreciat cu 300% din noiembrie și a trecut de pragul de 50 de mii de dolari în luna februarie. Creșterea a fost impulsionată de așteptarea ca mari companii și instituții să înceapă să considere bitcoin drept activ de investiții. Tesla a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari și alte companii ar putea urma acest trend. 

Bitcoin se minează folosind o capacitate enormă a computerelor implicate în proces, cu o nevoie uriașă de energie electrică. Minarea implică unități uriașe în centre, de mărimea garajelor pentru avioane, amplasate în cele mai reci colțuri din lume, cum ar fi Islanda, Canada, China de Nord sau Rusia, locuri unde și costurile sunt mai reduse.

Anul trecut Rusia a garantat statut legal pentru criptomonede, dar a interzis folosirea lor ca mijloace de plată.

 
Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Ricky Martin, într-o apariție rară în public alături de gemenii săi. Matteo și Valentino au 16 ani
Film Now
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe...
Adevarul
2024 va fi primul an din istorie când se va depăși pragul de 1,5° Celsius în încălzirea globală
Newsweek
Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate
Digi FM
Actrița Jamie Lee Curtis, după ce Donald Trump a fost reales președinte: “Grupurilor minoritare şi tinerilor...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Richard Gere și soția lui cu 34 de ani mai tânără spun adio Americii. Și-au vândut casa din Connecticut...
UTV
Copiii lui Michael Jackson, Paris, Prince si Bigi au fost prezenti la inmormantarea emotionanta a unchiului...