Parlamentul European a votat un plan de măsuri împotriva roboţilor violenţi

Data actualizării: Data publicării:
CeBIT 2013 Technology Trade Fair
HANOVER, GERMANY - MARCH 05: AILA, or Artificial Intelligence Lightweight Android, presses switches on a panel it recognizes during a demonstration at the German Research Center for Artificial Intelligence GmbH (Deutsches Forschungszentrum fuer Kuenstliche Intelligenz GmbH) stand at the 2013 CeBIT technology trade fair on March 5, 2013 in Hanover, Germany. CeBIT will be open March 5-9. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Parlamentul European vrea ca, în viitor, roboții europeni să fie echipați cu „un buton al morții” care să permită deconectarea lor în caz că devin o amenințare pentru viața omului, relatează agenţia spaniolă EFE, citată de Agerpres.

CeBIT 2013 Technology Trade Fair
Foto: Gulliver/GettyImages

O rezoluție adoptată cu 396 voturi pentru, 123 împotrivă și 85 de abțineri cere Uniunii Europene o legislație adaptată la un viitor când inteligența artificială va avea un rol primordial și invită Comisia Europeană să pregătească o propunere care să acorde o atenție specială aspectelor etice ale roboticii.

În prezent UE dispune de câteva norme orientate spre standardizarea firmelor industriale care folosesc robotică dar nu există legi care să reglementeze interacțiunea socială între oameni și roboți. Eurodeputații nu vor să pună obstacole în calea unei tehnologii cu un amplu potențial, dar cer ca dezvoltarea sa vertiginoasă să se facă într-un cadru normativ care să se preocupe de „securitatea, intimitatea, integritatea, demnitatea, autonomia și proprietatea datelor", se arată în acest text care nu are caracter coercitiv.

Dincolo de mașinile fără șofer, pentru care se propune o asigurare obligatorie și un fond suplimentar pentru a garanta compensarea victimelor posibilelor accidente, se așteaptă ca impactul inteligenței artificiale să se remarce în dispozitive precum drone, roboți industriali, pentru îngrijirea persoanelor, pentru ferme sau ca jucării.

Rezoluția de 22 de pagini — care menționează o singură dată cuvântul „militar”, pentru a-l include în uzul acceptat al roboticii — sugerează crearea unei agenții europene a roboticii care să ofere consiliere tehnică și etică autorităților și elaborarea unui „Cod de conduită” paralel legislației.

Eurodeputații preconizează și crearea „unui statut juridic specific” pentru „persoane electronice” cu „drepturi și obligații” care să se aplice cel puțin roboților cei mai sofisticați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
SUA ridică interdicția: Ucraina poate lovi Rusia cu rachete cu rază lungă, în ciuda avertismentelor lui Putin
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
mașină de poliție noaptea
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere din Suceava a fost arestat preventiv...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului