Robotul cu faţă umană care a vizitat celebrul muzeu Smithsonian din Washington a fost construit în laboratorul unei echipe londoneze de cercetători. Bărbatul bionic are o înălţime de 1metru şi 80 de centimetrii, o masă de 77 de kilograme şi este construit în totalitate din părţi sintetice ale corpului uman şi organe artificiale. Directorul muzeului s-a asigurat că spectatorii expoziţiei înţeleg că robotul reprezintă mai mult decât o jucărie interesantă, ci un instrument ştiinţific valoros.
Existenţa unui om bionic era ceva de domeniul SF-ului în anii 70 când serialul de televiziune „The six Million Dollar Man" spunea povestea unui astronaut al cărui corp a fost reconstruit din părţi sintetice, după o experienţă aproape fatală.
Robotul expus la muzeul american a costat 1 milion de dolari şi a fost construit din 28 de piese artificiale împrumutate de la inovatori din domeniul biomedical. Aceste piese includ un pancreas, plămâni, o splină şi un sistem circulator complet care reprezintă prototipuri dezvoltate în decursul acestui an. Ideea din spatele proiectului a fost adunarea laolaltă a tuturor pieselor sintetizabile ale corpului uman care există în momentul de faţă.
Robotul a fost modelat după corpul lui Bertolt Meyer, un cercetător valoros din domeniul psihologiei sociale de la Universitatea din Zurich Elveţia şi unul dintre conducătorii proiectului omul bionic. Robotul are o faţă inexpresivă şi niciun pic de piele. Acesta poate fi controlat de la distanţă cu ajutorul unui calculator şi conexiuni wireless şi bluetooth folosite pentru a-i mişcă mâinile şi picioarele.
Inteligenţă artificială a creaţiei este limitată la un program simplu de tip chatbot similar cu Siri, aplicaţie găsită în telefoanele Apple. Construcţia robotului a început în august 2012 şi a durat 3 luni. Robotul va rămâne la muzeul american pe tot parcursul toamnei, de unde se va întoarce înapoi în Anglia.