Avionul va fi pus la dispoziţia studenţilor care vor scrie cele mai interesante proiecte de cercetare. Câştigătorii acestei provocări primesc şi un premiu, pentru care merită, cu siguranţă, să înveţi din greu.
În această săptămână a fost lansat concursul „Eye in the Sky” susținut de compania TeamNet International. Pe scurt, este vorba despre un proiect unic în România care oferă studenţilor şi masteranzilor de la Politehnică, Arhitectură ori Geografie acces la tehnologia UAV (Unmanned Aerial Vehicle).
Așadar, organizatorii pun la dispoziția studenților interesați o aeronavă controlată de la distanță pentru a realiza o lucrare de cercetare cu aplicații într-o multitudine de domenii. Aeronava poate fi echipată cu diferiţi senzori de mișcare sau temperatură, cameră foto sau video sau senzori de poluare.
Acest instrument de cercetare poate realiza trasee programate și le permite așadar studenților să facă analize pe termen îndelungat fără numeroase resurse umane.
Aparatul de zbor care va fi pus la dispoziţia studenţilor şi masteranzilor se numeşte Hirrus şi constă într-un sistem mini UAV cu rampă de lansare şi un mecanism de recuperare. Hirrus cântărește 7 kg, poate atinge până la o altitudine de 3.000 metri şi are autonomie maximă de zbor de 180 minute.
Concursul „Eye in the Sky” se va derula în perioada 15 noiembrie 2012 - 12 iulie 2013. Cei interesaţi pot participa individual sau în echipe de maximum cinci membri, iar cele mai bune șapte proiecte vor fi selectate pentru a beneficia de tehnologia UAV. Mai mult decât atât, autorii celor mai bune 3 lucrări realizate în urma zborurilor cu avionul pus la dispoziţie vor fi recompensaţi cu câte o vacanţă de tip city-break într-o capitală europeană.