Cât este de important ce browser alegem să folosim? „Într-un fel, este important, dar nu cred că este important cum era pe vremuri sau nu are acelaşi tip de importanţă. În esenţă, pentru nevoile de zi cu zi de a intra pe internet şi de a cauta ceva pe google, browserul nu este neapărat important”, explică Radu Ţigănaş, realizator „2.0”.
Un studiu realizat de NSS Labs a supus cele mai populare cinci browsere unor teste cu peste 700 de aplicaţii malware reale. Pe primul loc s-a clasat Internet Explorer, care a reuşit să oprească 99,96% dintre infecţiile malware, în timp ce pe locul doi s-a clasat Google Chrome.
„Diferențele din procentele de securitate pe care le oferă fiecare browser țin cont și de bunul simț al fiecăruia, pentru că un utilizator experimentat cam știe să se ferească de un site malware, dar dacă nu ești familiarizat, poate că un Explorer poate fi mai util”, spune Radu Țigănaș.
În America, cel mai utilizat browser este Internet Explorer, Chrome în Europa şi Firefox în Africa. Ce se întâmplă însă în Romania? „În România nu există foarte mare loialitate pentru un brand sau altul, am văzut în egală măsură oameni folosind Firefox și Chrome din motive diferite”, arată Radu Țigănaș.
Utilizatorii cu experienţă ştiu să recunoască un site malware, însă cei vulnerabili ar trebui să folosească un browser cu protecţie ridicată în faţa pericolelor. Şi totuşi, ce înseamnă malware? „Malware este numele dat pentru tot ce înseamnă software de tip malițios. Ar putea să fie orice de la un virus, la un troian”, explică Radu Țigănaș.
Atunci când navigaţi pe internet, browserul vă atenţionează când accesaţi site-uri considerate periculoase. Important este ca atunci când folosiţi internetul să nu descărcaţi fişiere necunoscute. Şi nici să nu accesaţi pagini de web de care nu aţi auzit.