Istoria Nokia începe în 1865 în sud-vestul Finlandei, unde inginerul minier Fredrik Idestam a fondat o moară de cherestea. Șase ani mai târziu, afacerile au mers bine pentru Fredrik și a deschis o a doua moară, pe râul Nokiavirta. Nokia era un sat din apropiere, care vreme de 700 de ani a fost pe drumul comerțului cu blană din Rusia. Cuvântul înseamnă “Cea neagră” în finlandeză.
Vreme de mulți ani, compania Nokia Ab. s-a ocupat de comerțul cu lemne. Nimeni nu bănuia că Doamna Neagră stătea în umbră, așteptând începuturile erei tehnologice pentru a se lansa în cucerirea lumii. În 1967 s-a format corporația Nokia, ca urmare a unirii dintre firma lui idestam, Rubber Works (producător de cauciucuri și cizme de cauciuc), Finnish Cable Works (producea telefoane și cabluri de telefon).Nokia Corporation producea cauciuc, cabluri, cherestea, electronice și surse de energie.
În 1982 Nokia a introdus prima rețea de telefon digitală în Europa și tot atunci a lansat primul telefon mobil de mașină, pentru Nordic Mobile Telephone. În 1987, Europa a adoptat standardul GSM pentru comunicațiile mobile, iar toți producătorii au încercat să producă terminale cât de cât portabile pentru utilizatori.
1 iulie 1991. Cortina de Fier a căzut în Europa. Odată cu ea a căzut și cortina telecomunicațiilor. Astăzi, GSM înseamnă totul. 4,4 miliarde de abonați în toată lumea pe 838 de rețele în 234 de țări. Un abonament se face la fiecare 12 secunde. Pe 1 iulie 1991, Harri Holkeri, prim-ministrul Finlandei, a făcut primul apel GSM de pe un telefon Nokia de mașină.
Prima rețea GSM a fost construită de Telenokia și Siemens, astăzi Nokia Siemens Networks, pentru operatorul finlandez Radiolinja, acum sub numele de Elisa. “Niciunul dintre noi nu-și imagina impactul pe care urma să-l aibă GSM-ul asupra vieții a miliarde de oamen”, spune Timo Ali-Vehmas, vicepreședintele corporației.
A mai trecut un an, iar Nokia a reușit să scoată pe piață primul telefon GSM mobil – Nokia 1011. Cifrele arată data lansării – 10 noiembrie. Avea un display monocrom LCD și o antenă. Funcționa pe rețeaua de 900 de Mhz și costa 1.278 de euro în banii de astăzi. A fost pe piață timp de doi ani, până la introducerea Nokia 2110.
Ca în poveștile de succes, acesta e momentul în care Nokia acoperă lumea cu dominația ei. Doamna Neagră din Finlanda avea să cucerească inimile și buzunarele utilizatorilor din întreaga lume. Telefoanele mobile au devenit un bun de larg consum, din ce în ce mai multe țări au introdus rețelele mobile GSM. Era o perioadă când lupta se dădea cu Motorola, Ericsson, Bosch sau Mitsubishi.
Telefoanele finlandeze au intrat în cultura universală. Nokia Tune, tonul de apel pe care-l știm cu toții a împlinit 20 de ani pe 7 aprilie 2014. A fost introdus odată cu Nokia 2100 și toată lumea îl ține minte, ba chiar au fost ținute și concerte pornind de la acesta.
Nokia Tune se numeşte Grande Valse şi e o compoziţie a lui Frederic Chopin, iar varianta folosită de Nokia îi este atribuită lui Francisco Tarrega, un chitarist şi compozitor din Spania.
Thomas Dolby este unul din coinventatorii sintetizatorului de tonuri din Nokia şi a povestit pentru BBC cum a luat naştere acest sunet de apel.
“Într-o zi un om de la marketing şi-a băgat capul în studio şi a auzit o melodie. A întrebat dacă am putea să cântăm ceva şi a decis că sunt foarte bune. Au intrat avocaţii pe fir şi au spus că nu putem să punem tonul de apel decât dacă a fost compus de către un compozitor mort de mai bine de 75 de ani. Aşa am aflat că putem şi am pus piesa pe Nokia 2110”, a spus Dolby.
Nokia 2110 e un telefon lansat de finlandezi în 1994 şi a fost primul care a avut Nokia Tune. Avea funcţii simple – SMS şi o listă de apeluri – ultimele 10 mai exact. A fost primul model din lume care putea să trimită SMS-uri şi era mult mai mic decât altele la aceleaşi preţ. Nokia a vândut 20 de milioane de unități.
În 1997, compania a lansat Communicator, care era mult înaintea timpului său. În 2002, Nokia lansa modelul 6650, primul cu o conexiune 3G. Era un feature phone simplu, care permitea rularea aplicațiilor Java și avea o cameră foto VGA. În toți acești ani, Nokia a fost liderul mondial. Nokia 1100 a fost vândut în 200 de milioane de unități, cel mai bine vândut telefon din toate timpurile. Finlandezii au experimentat apoi, încercând să inoveze, dar poate că piața nu era destul de pregătită.
Citeşte istoria detaliată a brandului Nokia pe playtech.ro
________
Pe 3 septembrie 2014, Nokia și Microsoft au finalizat tranzacția prin care americanii cumpără divizia mobilă și din iarnă nu vor mai folosi numele companiei finlandeze.
Doamna Neagră mai există doar ca o corporație în Finlanda, care se ocupă de rețele și de cercetare. Nokia de pe telefoanele mobile e o amintire. Aveți grijă ca însemnele să nu se șteargă prea curând pentru că pot valora o avere. Pentru toți cei care au deținut un Nokia, acesta este un moment trist, chiar dacă în buzunarele voastre stă acum un iPhone, Samsung sau LG. Doamna Neagră dispare și cu ea moare o eră.