Din 2010 şi până acum, tehnologia Wimax a fost un pariu doar pentru statul român. Promovat de stat ca alternativă la conexiunile tradiţionale prin cablu, acolo unde companiile private nu au acoperire, cum este zona greu accesibilă din munţi, unul dintre avantajele sistemului e că funcţionează şi în condiţii de vreme nefavorabilă. Planul statului a fost unul ambiţios - 1.160 de antene Wimax răspândite în ţară. Asta, deşi când România investea în această tehnologie, alte state europene o abandonaseră deja.
Nicolae Oacă, analist telecom: „În Europa, Wimax nu a fost o tehnologie agreată. Comisia Europeană este o entitate care a investit mult în familia GSM, UMTS, LTE, adică a dat finanţare pentru cercetări în această direcţie. Şi, ca atare, celelalte tehnologii n-au prins”.
Chiar dacă preţul serviciului Wimax concurează cu cel al internetului oferit de celelalte companii de pe piaţă, statul a reuşit să adune doar 5 mii de clienţi. Companiile private au milioane de abonaţi. În timp, viteza de download oferită de tehnologia radio a ajuns de 10 ori mai mică decât viteza oferită de rapida conexiune 4G.
Nicolae Oacă, analist telecom: „Degeaba ai o tehnologie dacă nu ştii să scoţi cu ea bani, dacă lucrezi în pierdere. Înseamnă clienţi puţini, venituri mici, dacă comparăm cu jucătorii de pe piaţă”.
Statele asiatice şi americanii, pionierii acestui serviciu, au renunţat treptat la el. La noi, statul e nevoit să găsească acum soluţii pentru a nu pierde cele 45 de milioane de euro investite deja.
Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor: „Din păcate, în România, investiţiile în tehnologia Wimax au început mai târziu. Probabil dacă ar fi fost făcute cu câţiva ani înainte, Wimax-ul ar fi fost o foarte bună soluţie. Evaluăm posibilitatea că investiţiile făcute să fie folosite, eventual, în diverse tipuri de servicii publice şi în acele zone neacoperite unde există ceva infrastructură”.
Deşi România are una dintre cele mai rapide conexiuni din lume, doar jumătate din populaţie poate naviga pe internet. Suntem la coada clasamentului european.
Mai multe informații despre serviciul Wimax, pe blogul analistului telecom Nicolae Oacă.