Tehnologia este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Cei trei clujeni şi-au prezentat creaţia anul acesta pe scena unuia dintre cele mai mari evenimente pentru companii noi din IT. În timp ce Google sau Facebook încearcă să ofere acces la internet în ţările sărace cu ajutorul baloanelor sau a dronelor, românii au găsit soluţia perfectă.
Vlad Iuhas, CEO Pangea Communications: „Facem pur şi simplu aplicaţii să funcţioneze pe telefoanele existente acum, pe reţelele existente acum. Problema că patru miliarde de oameni nu sunt conectaţi la internet nu a putut fi rezolvată şi nu poate fi rezolvată cu ce este acum acolo. Deci noi profităm de o reţea existentă”.
Tinerii poartă deja negocieri cu firme de telecom din Asia şi Africa, unde traficul de date este de sub 10%. Sistemul va fi testat timp de o lună pe 1.000 de utilizatori, iar dacă rezultatele sunt bune, românii îl vor extinde şi în alte ţări.
Vlad Iuhas, CEO Pangea Communications: „Probabil o să-l lansăm în mai multe ţări, dar în mare parte în Africa. Există posibilitatea să lansăm concomitent în Filipine şi India. Dar momentan încercăm să ne concentrăm pe câteva ţări din Africa. Momentan sunt patru miliarde de oameni care nu au acces la date”.
Sistemul ar putea fi benefic nu doar pentru ţările sărace, ci şi în cazul unor dezastre naturale sau epidemii.
Vlad Iuhas, CEO Pangea Communications: „Cea mai interesată e Universitatea John Hopkins. Ei vor să trimită informaţii medicale în ţări unde nu există acces la internet. Şi cum fac momentan... trimit SMS-uri e singura variantă viabilă”.
Compania tinerilor din Cluj are sediul în San Francisco şi este evaluată la patru milioane de dolari.