Inteligența Artificială va provoca o schimbare la fel de mare pentru omenire ca și Revoluția Industrială. Va fi nevoie de mai puțini oameni pentru a face aceeași muncă. Așa că decidenții și firmele ar trebui să se gândească, mai degrabă, cum să ajute persoanele care rămân și care vor rămâne fără job din cauza noii tehnologii. Îngrijorările legate de capacitatea inteligenței arficiale de la distruge omenirea ar trebui să fie pe locul doi, a spus informaticianul Cristian Frâncu, unul dintre primii angajați ai Google, într-un interviu exclusiv pentru Digi24.
Cristian Frâncu: „Primul pericol al AI este deja de nestopat și nu este cel de scăpare de sub control, ci este cel de eliminare al joburilor. Cum facem să integrăm AI, în loc să ne speriem de el, să-l interzicem?
Asta se întâmplă acum masiv în școli. „Să nu cumva să folosiți AI să vă faceți temele”. Poate e momentul să dați alte teme, de exemplu.
Acest lucru nu e ușor. Și atunci când s-a industrializat societatea, n-a fost ușor. Au trebuit recalificați o tonă de muncitori. La început, ei au distrus mașinile, că le vedeau ca pe niște dușmani. Părerea mea este că pericolul imediat este acum. Este după al 12-lea ceas. Trebuie să regândim societatea în jurul a ceea ce AI poate să facă poate chiar mai bine ca omul. Haide să-l folosim, să vedem cum recalificăm populația pentru a face treaba.
Poate nu e un moment rău să ne gândim să micșorăm săptămâna de muncă. Dacă o companie... Sună un pic comunist ce zic, dar nici nu văd o altă soluție. Dacă o companie folosește intensiv AI, poate cu o parte din bani ar trebui să plătească niște oameni. Atunci omul nu o să mai vadă AI ca pe un dușman. O să-l vadă ca pe un aliat. Îmi dă bani fără să fac nimic. Pentru asta, este necesară o transformare uriașă a societății. Să acceptăm ideea că șomajul nu mai este un indicator bun al economiei unei societăți.
Problema e că acel om, cu societatea actuală, rămâne șomer. Nu are bani, nu își plătește chiria sau rata la casă, rămâne pe stradă. Asta este, de fapt, problema. Societatea trebuie să rezolve problema asta și nu cred că am o soluție.
Omul a evoluat ca specie deoarece a încercat să muncească mai puțin. Și-a făcut unelte. Asta este istoria Homo Sapiens. Homo Sapiens nu a încercat să muncească mai mult niciodată.”