Autoritatea britanică pentru Comunicaţii, Ofcom, va primi dreptul de a reglementa internetul, a anunţat guvernul britanic, miercuri. Companiile vor trebui să îşi protejeze utilizatorii de „conţinutul dăunător sau ilegal” de pe internet, iar dacă nu vor face asta se vor confrunta cu amenzi usturătoare sau chiar cu condamnări la închisoare, scrie The Guardian.
Conform hotărârii guvernului de la Londra, Ofcom nu va putea ajunge până la ştergerea postărilor de pe reţelele sociale, dar va putea solicita companiilor precum Facebook sau Google să publice documente în care să expliciteze ce fel de conţinut este acceptabil pe site-urile lor.
Oficiul se va asigura, apoi, că aceste companii vor pune în aplicare aceste regulamente în mod „consistent şi transparent”. Ministrul Culturii britanic, Nicky Morgan, şi ministrul de Interne, Priti Patel, au promis că noile reglementări nu vor afecta libertatea de exprimare pentru utilizatorii individuali şi că ele vor fi direcţionate doar spre companiile mari.
Astfel, companiile afectate vor fi cele care permit utilizatorilor să publice conţinut de orice fel, inclusiv sub formă de text, drept comentarii, sau încărcări video. Ele vor publica rapoarte anuale de transparenţă, în care vor detalia ce fel de conţinut dăunător au eliminat şi felul în care se supun propriilor standarde. Guvernul vrea, inclusiv, să reintroducă verificarea vârstei pentru anumite site-uri, pentru a restricţiona accesul la pornografie al minorilor.
„Deşi internetul este un instrument pentru a aduce oameni împreună şi a promova inovaţia, ştim că el poate fi şi o ascunzătoare pentru infractori, inclusiv pedofili, prin care ei produc daune imense. Firmele din acest domeniu sunt responsabile pentru a proteja utilizatorii de aceşti infractori”, a spus Patel.