Palatul Culturii, Parcul Copou, Muzeul Unirii sau Mănăstirea Trei Ierarhi sunt la un click distanță de cei care doresc să le viziteze virtual. Primii utilizatori au fost deja cuceriţi de aplicație.
„Tocmai vizualizez Palatul. E foarte interesant pentru că poți să afli o grămadă de lucruri și văd foarte mult potențal educațional în această aplicație”, spune un ultilizator.
Aplicația poate fi descărcată gratuit pe orice tip de smartphone. Ochelarii speciali cu care puteţi vedea totul în trei dimensiuni costă 35 de lei şi pot fi cumpăraţi de pe Internet. Fiecare tur virtual este însoţit şi de informaţii audio în limbile română şi engleză.
„E o premieră națională și Iașiul devine, de fapt, al cincilea oraș din lume care dispune de astfel de tehnologie după orașe foarte importante precum Tokyo, Paris, Londra sau New York”, spune Iulian Boia, director executiv al Fundației Iași Capitală Culturală Europeană.
Intitulat „Iași Virtual Reality”, programul are rolul de a ajuta Iașiul în competiția în care mai multe oraşe se luptă să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021.
„Fabricat cu mândrie în Iași. Cred că putem să spunem și cuvântul ăsta”, spune Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iași.
Inițiatorii vor să adauge în turul virtual toate locurile importante din capitala Moldovei, iar lansarea aplicaţiei va fi promovată în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, dar şi în străinătate, la Londra, Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Berlin.