Holograma prezentată de americani la expoziţia de telefonie de la Barcelona a fost botezată Leia, după numele prinţesei rebele din „Războiul Stelelor".
Poate că holograma reală nu este la fel de spectaculoasă ca cea din film, dar este, totuşi, o tehnologie ingenioasă.
„Este un display capabil să proiecteze 64 de imagini diferite în direcţii diferite. Când te uiţi la imagine, ochiul tău stâng şi ochiul tău drept văd o imagine diferită şi, astfel, vezi 3D”, explică David Fattal, fondatorul Leia.
Principiul este asemănător cu cel al filmelor 3D. Cu o mare diferenţă. La un film, imaginea tridimensională este văzută doar dintr-un unghi, cel înregistrat de cameră. Tehnologia Leia îţi permite să vezi imaginea tridimensională din toate unghiurile. De aici şi percepţia că vezi o hologramă.
Imaginea este redată de un ecran standard cu cristale lichide. Însă în spatele său este un sistem revoluţionar de emitere a luminii cu ajutorul nanotehnologiei.
„Putem să emitem razele de lumină direcţionat în locul luminii dezorganizate care se propagă în toate direcţiile la un ecran normal. Prin urmare, putem trimite imaginile exact acolo unde vrem să apară”, spune David Fattal.
Holograma Leia încă nu are o rezoluţie foarte mare, aşa că imaginile nu au o definiţie înaltă. Dar sistemul este abia la început şi, cu timpul, s-ar putea dovedi foarte util în industria jocurilor video şi în sectorul telecomunicaţiilor.