China, fabrica lumii şi China, super-puterea tot mai pricepută la spionaj se suprapun în moduri nefericite pentru Occident. Cel mai mare vânzător de camere de supraveghere din Europa are ca acţionar principal statul chinez. Echipamentele sale sunt montate în casele consumatorilor, dar şi în porturi, aeroporturi, clădiri publice şi agenţii de stat. Există temerea că oamenii pot fi spionaţi prin intermediul acestor camere şi deja unele instituţii se feresc să le cumpere. E însă cam târziu să vorbim despre pericole - la nivel global, o cameră de supraveghere din cinci vine de la compania finanţată de guvernul Chinei iar de cele mai multe ori numele sub care e vândut produsul e cu totul altul.
Printre producătorii de camere de supraveghere, Hikvision e numărul 1 în Europa şi numărul 2 în Statele Unite. De ambele părţi fricile sunt acum aceleaşi.
Departamentul american de Interne avertizează că echipamentele lasă o portiţă deschisă hackerilor, iar una dintre agenţiile care se ocupă cu achiziţiile publice a eliminat compania de pe lista furnizorilor acceptaţi automat.
O dovadă clară cum că Hikvision ar fi braţul de spionaj cibernetic al Guvernului chinez nu există, însă legăturile sale cu Beijingul cer multă precauţie. 42% dintre acţiuni sunt deţinute de guvernul chinez. Iar compania, arată Wall Street Journal, a câştigat talie graţie împrumuturilor de la băncile de stat şi graţie contractelor cu statul, printre care şi unul de 1,2 miliarde de dolari pentru supravegherea unui oraş întreg.
Tehnologiile folosite pe străzile Chinei, recunoaşterea facială de pildă, ridică întrebarea dacă Beijingul este tehnic capabil să facă supraveghere în masă şi dincolo de graniţele sale.
„Am depăşit performanţele ochiului uman. De pildă, putem folosi recunoaşterea facială pentru a verifica automat cartea de identitate a unei persoane”, afirmă Xu Chiheng, CEO-ul companiei.
Camerele video au fost montate inclusiv la o bază militară din Missouri şi la ambasada Statelor Unite din Kabul, de unde au fost scoase ulterior fără prea multe explicaţii.
Oficialii au refuzat să spună dacă exista sau nu un risc de securitate cibernetică şi care e motivul pentru care camerele video au fost înlocuite.
În Italia, un contract de 49 de milioane de dolari pentru echipamente de monitorizare a generat discuţii aprinse în Parlament. Camere ale companiei chineze urmează a fi instalate în sediile mai multor instituţii publice, ceea ce, spun contestatarii, ar putea fi un risc pentru securitatea naţională.
E uşor de văzut cum. Anul trecut, sute de mii de camere de supraveghere au fost folosite într-un atac cibernetic care a paralizat site-urile Amazon, Paypal şi Twitter timp de mai multe ore.
Riscurile de securitate ale camerelor video sunt deseori trecute cu vederea - straturile de siguranţă sunt puţine, iar parolele setate implicit rămân de multe ori neschimbate.
Camerele Hikvision intră în atenţia guvernelor occidentale după ce anterior echipamentele telecom de la Huawei au fost interzise în Statele Unite din acelaşi motiv: teama că ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru a face spionaj în America.
În acest an şi ruşii de la Kasperky au fost scoşi de pe lista de furnizori ai guvernului american după ce au apărut indicii cum că guvernul rus ar folosit antivirusul drept poartă de intrare în computerele celor aproape jumătate de miliard de utilizatori la nivel global.