Este o măsură care a atras critici din partea unor politicieni britanici şi oficiali ai Uniunii Europene. Asta chiar dacă Uniunea Europeană este cea care le-a cerut celor de la Google să creeze această opţiune. Articolul lui Robert Peston, în prezent editor economic la BBC, descrie cum Stan O'Neal a plecat de la Merrill Lynch după ce a înregistrat pierderi uriaşe din cauza investiţiilor riscante. Preston a afirmat miercuri, într-o postare pe blog, că Google a eliminat practic articolul din arhiva publică, având în vedere că Google este sursa de informare pe Internet a majorităţii oamenilor. Anterior, jurnalistul a fost anunţat de Google că articolul nu va mai apărea în unele rezultate ale căutărilor.
În luna mai, Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă din UE, a decis că persoanele au dreptul să solicite eliminarea din rezultatele căutărilor a informaţiilor care conţin date personale nepotrivite, irelevante sau care nu mai sunt relevante, chiar dacă acestea au fost publicate legal. Google, care s-a opus deciziei instanţei, a răspuns prin introducerea unui formular online care oferă utilizatorilor site-urilor sale europene o cale legală prin care să ceară eliminarea unor rezultate din căutări.În primele patru zile de la introducerea formularului, Google a primit peste 41.000 de solicitări.
Juriştii spun că decizia Google de eliminare a articolului despre bancher scoate în evidenţă complexitatea interpretării noii legi europene şi dificultatea de aplicare pentru Google, care trebuie să acţioneze de facto ca o autoritate de reglementare a libertăţii de expresie.