Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în mai multe ţări. Dragoș Stanca: Poate fi vorba de atacuri externe sau erori umane

Data actualizării: Data publicării:
Popular Smart Phone Apps Of 2016
Foto: Guliver/GettyImages

Aplicaţia de mesagerie WhatsApp şi reţelele de socializare Instagram şi Facebook au fost indisponibile, duminică, în mai multe ţări din lume. Dragoș Stanca, specialist în digital media, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre o avarie de gravitate „medie”.

Aplicatia WhatsApp.
Foto: Gulliver /Getty Images

Downdetector a anunţat că, începând cu ora Londrei 11.30, utilizatorii au început să anunţe erori întâlnite pe cele trei aplicaţii, potrivit News.ro.

WhatsApp nu permite trimiterea şi nici primirea de mesaje, iar Instagram şi Facebook nu afişează update-uri ale utilizatorilor, potrivit 20minutos.es.

Defecţiuni au fost semnalate în Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Austria, Singapore, Emiratele Arabe Unite şi anumite zone din SUA. România nu a fost afectată de această problemă.

Ultima defecţiune de acest gen a avut loc în urmă cu o lună, când serviciile Facebook şi Instagram nu au funcţionat 22 de ore, aceasta fiind cea mai îndelungată perioadă de indisponibilitate cu care s-a confruntat compania condusă de Mark Zuckerberg.

Dragoș Stanca: Poate să fie vorba de atacuri externe, de greșeli umane sau de schimbări de configurare în centrele de date

Dragoş Stanca, specialist în digital media, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre o avarie „medie”. Problemele au durat mai puțin de două ore, începând cu ora 13:30, ora României. În jur de 52 la sută dintre utilizatori au raportat probleme de newsfeed, 23 la sută de „log in” și tot vreo 23 la sută nu au putut accesa deloc rețeaua de socializare, nici Facebook Messenger, nici WhatsApp.

De regulă, când un gigant de tipul Google sau Facebook are o problemă de acest tip, având în vedere că bazele de date și adserverele și serverele sunt răspândite în întreaga lume, e foarte dificil să cadă la nivel global, de obicei sunt afectate doar anumite regiuni și nici din acele regiuni nu înseamnă că toată lumea e afectată direct, a explicat Dragoș Stanca.

În ceea ce privește securitatea datelor, dacă nu este ceva foarte serios, de obicei lucrurile acestea se țin în spatele ușilor închise, mai spune Dragoș Stanca. Uneori e vorba de atacuri externe, alteori este vorba despre greșeli umane, în alte cazuri este vorba despre schimbări de configurare în data centere care conduc la astfel de erori, chiar dacă este vorba de companii extrem de mari și de „bogate”. La ele lucrează foarte mulți oameni și oamenii mai sunt supuși erorilor, a punctat Dragoș Stanca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele cinci țări europene pe care Vladimir Putin le-ar putea ataca după Ucraina. Noul avertisment lansat de...
Digi FM
Laura Cosoi, revoltată după ce a fost oprită în trafic de polițiști și amendată cu 2.400 de lei: „Cum își...
Pro FM
Val de reacții pe rețelele sociale după ce Benny Blanco a declarat că nu face duș în fiecare zi. „Selena, nu...
Film Now
Schimbare uriașă pentru influenta franciză James Bond. Cine preia puterea și controlul creativ. Actorul...
Adevarul
Eroul de război, marioneta lui Putin sau campionul la box: Cine l-ar putea înlocui pe Zelenski?
Newsweek
Vor crește pensiile speciale și militare. Banii se dau din urmă. Ce a decis Înalta Curte?
Digi FM
Antonia suferă din cauza comentariilor răutăcioase. Alex Velea a dat tot din casă: „Au nenorocit-o psihic”
Digi World
Cuplul cu cea mai longevivă căsnicie din lume, în Cartea Recordurilor. Secretele simple ale brazilienilor...
Digi Animal World
Un câine abandonat într-o parcare a emoționat milioane de oameni. Mesajul pe care îl avea prins de zgardă...
Film Now
De ce nu l-a însoțit Calista Flockhart pe Harrison Ford la gala SAG Awards 2025. Actorul a rupt tăcerea: „E...
UTV
Bianca Censori, complet dezbrăcată în noul poster al filmului său. Kanye West: „Sunt atât de mândru de soția...