Video Cum vom putea da mâna cu cineva aflat la mii de kilometri depărtare

Anca Grădinariu Data actualizării: Data publicării:
doi barbati dau mana cu ajutorul inteligentei artificiale
Sistemul aerohaptic va permite realizarea unor holograme tactile Foto: Guliver/GettyImages

În viitorul apropiat, ne vom putea întâlni cu avatarul unui coleg aflat peste mări și țări și îi vom putea strânge mâna cu fermitate. Noile tipuri de holograme care stimuleaza simțul tactil își propun să facă lumea virtuală și mai reală.

Hologramele sunt deja utilizate în diferite domenii ca medicina, educația, arta, securitatea și apărarea. Oamenii de știință dezvoltă modalități de utilizare a laserelor, a procesoarelor digitale moderne și a tehnologiilor de detectare a mișcării pentru a crea mai multe tipuri de holograme care ar putea schimba modul în care interacționăm.

Multe dintre gadgeturile portabile sunt limitate la controlul obiectului virtual care este afișat. Controlarea unui obiect virtual nu-ți dă senzația că experimentezi atingerea între doi oameni. Adăugarea unei senzații tactile, fie ea și artificială, poate conferi o dimensiune socială în plus experienței, mai ales că nu trebuie să porți mănuși ca să simți obiectele și, prin urmare, pare mult mai natural.

Cum funcționează sistemul aerohaptic

O echipă de la Universitatea din Glasgow a dezvoltat holograme folosind așa-numitul sistem „aerohaptic” ca să creeze senzația tactilă cu ajutorul unui jet de aer. Aceste jeturi de aer generează senzația de atingere a degetelor, mâinilor și încheieturilor altei persoane. În timp, tehnologia ar putea fi dezvoltată ca să permită întâlnirea cu un coleg sub formă de avatar virtual, din alt colț al lumii, căruia ai putea să-i strângi mâna.

Pentru a crea senzația atingerii, inginerii au împerecheat grafica generată de computere cu jeturi de aer atent controlate. Acest lucru ne duce cu un pas înaintea actualei generații de realitate virtuală care, de obicei, are nevoie de căști pentru a genera grafică 3D, de mănuși inteligente sau de controlere manuale ca să livreze feedback haptic, adică stimulare tactilă.

Noua tehnologie se folosește de sticlă și de oglinzi ca să realizeze o imagine bidimensională fără echipament adițional, iar feedback-ul haptic e realizat doar cu aer.

Un senzor monitorizează mișcările mâinlor și a degetelor utilizatorilor și, cu un singur jet de aer, generează senzația complexă a atingerii. Sistemul e controlat de un hardware electronic programat să direcționeze mișcările jetului de aer.

Cercetătorii au dezvoltat un algoritm care permite aerului să răspundă la diferitele mișcări ale mâinilor userilor, cu combinația potrivită de direcție și forță.

Experimentul cu mingea de baschet

Acest nou sistem aerohaptic a fost probat cu o proiecție interactivă a unei mingi de baschet care a putut fi atinsă, răstogolită și bătută de pământ convingător.

Feedback-ul tactil de la jeturile de aer este modulat în funcție de suprafața virtuală a mingii, permițându-le userilor să-i simtă forma rotundă atunci când o driblează. Mai mult, ei pot să arunce mingea virtuală cu o forță variabilă și să simtă un rezultat diferit de fiecare dată.

În curând, sistemul va permite modificarea temperaturii aerului, astfel încât utilizatorii să simtă suprafețele fierbinți sau reci.

Inginerii explorează și posibilitatea de a adăuga mirosuri jeturilor de aer, accentuând astfel iluzia realității obiectelor virtuale. Pe măsură ce sistemul se extinde și se dezvoltă, va putea fi folosit în multe sectoare, cum ar fi cel al jocurilor video, unde jucătorii nu vor mai trebui să poarte echipament greoi, și ar putea deschide drumul spre teleconferințe mai convingătoare.

În plus, ar putea ajuta medicii să colaboreze mai bine pentru tratamentele pacienților care se vor simți mai implicați și mai informați în actul medical.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Planul macabru al atacatorului de la Târgul de Crăciun. Ce mesaj a postat înainte de atac
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...