YouTube-ul nu mai este de mult un mister pentru copiii din România. În ţara noastră sunt acum zeci de puşti care și-au făcut canale de YouTube. Gaming-ul sau speed editing-ul sau doar două dintre cele mai urmărite pe YouTube. Lucian Ghiorghe, spre exemplu, are 12 ani şi deja câştigă bani din canalul său video. Are aproape 60.000 de mii de abonaţi şi este cel mai bun puşti din lume la speed editing. Ce înseamnă asta mai exact? Face singur editare de personaje din jocuri.
Lucian Ghiorghe are 12 ani şi are cel mai apreciat canal de YouTube de speed editing din lume. Ce înseamnă mai exact? Puştiul face editare de personaje din jocuri video. Are 60.000 de abonaţi pe care i-a strâns în doar patru luni.
Lucian Ghiorghe - Youtuber: Să fii youtuber înseamnă să ai calitate mare la video-uri, să editezi bine şi să îţi placă ceea ce faci şi să ai abonaţi activi, pentru că dacă ai abonaţi inactivi nu prea mai ai fani, pentru că asta reprezintă abonaţii.
Cristian Guzun - profesor de IT: El a descoperit o nişă care nu era acoperită. Erau oameni care voiau altceva şi el a venit cu acel altceva. Au fost pasionaţi de acelaşi joc.
Canalul de YouTube conţine filmuleţe cu FNAF, jocul preferat al lui Lucian și al abonaţilor săi.
Tamara Grigore - profesor de IT: Este un foarte mare wow ce a făcut el, pentru ca este un copil de 12 ani care a reușit să îi depășească pe cei mai mari decât el. A cercetat foarte bine grupul țintă, a reușit să identifice ceea ce își doresc acei copii care vizionează filmulețele sale și a reușit să le-o ofere în forma în care și-o doresc copiii care îl urmăresc.
Cristian Guzun - profesor de IT: Pe partea de speed editing l-a depăşit în vară pe speed editorul numarul 1, acela de la care el s-a inspirat vreo doi ani de zile. L-a depăşit ca număr de subscriberi şi continuă să aibă o creştere constantă care îl determină să fie pe prima poziție până o să apară ceva nou. Deci pe moment este pe val.
Un alt exemplu de youtuber este Bogdan. Puştiul are un canal de gaming la care lucrează de şase luni. În timpul ăsta a învăţat să testeze jocuri, să filmeze şi să monteze.
Bogdan: De obicei fac gaming, mă filmez jucând astfel încât să mă urmărească lumea, să-mi asculte sfaturile... de obicei bune.
Anca Rarău, mama lui Bogdan: Mi se pare că se îmbină pasiunea lui cu un mod de a învăţa să comunice cu exteriorul şi pe de altă parte învaţă. Învaţă lucruri noi, lucruri care la vârsta lui sunt benefice
Bogdan: Chiar cred că pot să ajung undeva până la 16 ani. Să am măcar 10.000 de abonaţi sau chiar mai mult.
În România, YouTube-ul nu mai este un secret pentru copii. Majoritatea urmăresc acum vloggeri. Cei care postează, însă, video-uri de gaming sau editare de conţinut fac cu totul altceva.
Alex Damian: Vloggerii sunt de fapt ceea ce reprezintă în televiziune un reality show, viaţa lor personală. Cei din gaming sunt mult mai concentraţi pe ideea de a se juca anumite jocuri, dar şi cei din gaming au câteodată episoade de vlog pentru că vor să interacţioneze cu cei din comunitatea lor. Chiar oferă premii, concursuri.
Alex Damian: S-a dezvoltat foarte mult zona asta de gaming. Sunt foarte mulţi copii care se uită pe aceste canale. Chiar şi eu, când aveam timp, intram pe YouTube să văd cum pot să termin un anumit nivel.
Alex Damian: Poate să fie o chestie de vârstă pentru că eşti exact la vârsta la care te joci acele jocuri şi informaţia este extrem de accesibilă. Pur şi simplu ieşi dintr-un joc şi intri pe YouTube să vezi cum se joacă altcineva.
Unii dintre cei mai urmăriţi youtuberii ajung să câştige chiar şi mii de euro pe lună.
Alex Damian: Youtube-ul este o platformă unde poţi să începi un bussines. Chiar şi aceşti copii care încep pe la 14-15 ani sau chiar mai mici să-şi pornească un canal de YouTube pot avea un business pentru că youtube-ul îi sprijină pe cei care îşi creează comunităţi în jurul lor. Avem şi exemple. Sunt youtuberi gameri de la noi, care au peste 700.000 de subscriberi.
Alex Damian: Este un full time job pentru că trebuie să îţi acorzi foarte mult timp. Trebuie să te joci foarte mult timp. Nu oricine poate să facă asta. Cei care au succes sunt cei care se joacă foarte mult timp, care ajung să fie experţi în aceste jocuri şi, într-adevăr, trebuie să renteze să mă uit la un astfel de youtuber.
În Statele Unite ale Americii, unii youtuberii au renunţat chiar şi la şcoala pentru a petrece cât mai mult timp online. Kripparrian, spre exemplu, este unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de conţinut din America, iar video-urile sale au milioane de vizualizări.