Imediat ce v-ați conectat la internet începeți să lăsați urme, care uneori dezvăluie mai multe despre dumneavoastră decât ați dori. Browserele pot identifica și dezvălui mai mult decât locul în care vă aflați, ele colectează foarte multe alte date, cum ar fi modul în care folosiți mouse-ul, când lansați o nouă fereastră, detalii despre sistemul folosit și multe altele.
Orice ați face din momentul în care ați deschis un browser se înregistrează, scriu cei de la The Next Web. Nu e vorba doar de ce site-uri vizitați ci de foarte multe alte date pe care acesta le înregistrează și le pune la dispoziția oricărui site care le cere, fără să vă ceară explicit permisiunea.
The Next Web oferă și un exemplu, site-ul Clickclickclick, un experiment care arată utilizatorilor toate datele înregistrate de browser. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul. Apoi puteți da click pe butonul „Button” și mesajele cu ce se înregistrează despre dumneavoastră încep să curgă pe ecran. Site-ul are și o funcție audio care interpretează datele și încearcă „să ghicească” lucruri despre dumneavoastră și să vă compare acțiunile cu cele ale altor utilizatori. Riscați chiar să fiți apostrofați dacă schimbați tab-ul sau fereastra.
Exercițiul propus de dezvoltatorul Clickclickclick este menit să atragă atenția utilizatorilor de internet cât de departe pot merge companiile online pentru a identifica date și a crea profile pentru a livra reclame și a genera trafic și vânzări.
Gizmodo propune însă un alt website în care puteți afla toate informațiile pe care le dezvăluiți despre dumneavoastră prin simpla accesare a unui site. Webkay prezintă o listă a datelor pe care le stochează browserul precum și instrumentele pe care le puteți folosi pentru a preveni scurgerea nedorită de informații.