„Super tare! Este net, este wireless și încarcă! Deci când ai vreo treabă și nu ai unde, stai la internet”, spune un tânăr.
Cu trunchi și ramuri din metal, copacul viitorului are o coroană formată din nouă panouri ce transformă energia solară în energie electrică. Ideea, brevetată de un grup de tineri din Serbia şi premiată de Comisia Europeană, a fost importată de un tânăr pasionat de tehnologie.
„Ideea pomului am văzut-o la o conferință de energie regenerabilă internațioanală și ne-am gândit de ce nu, să îl aducem și în România! Așa că l-am adus și este primul montat în România”, spune Bogdan Bontilă, dezvoltatorul proiectului.
Pasionaţii de gadgeturi au testat deja pomul electric.
„Când am fost prin oraș, mi s-a întâmplat să rămân fără baterie la telefon, dar acum când mi se va întâmpla asta, știu unde sa vin”, spune un tânăr.
„Nu am mai văzut așa ceva și chiar este foarte utilă. Chiar acum am rămas fără baterie și trebuie să îl pun la încărcat și chiar nu aveam unde altundeva să mi-l încarc și are de toate mufele și mi se pare foarte bine. Și funcționeaza chiar bine, încarcă!”, afirmă încântată o tânără.
„De nenumarate ori am pățit să merg pe stradă și să trebuiască să primesc un telefon sau să primesc un mesaj și să mi se închidă brusc telefonul”, mărturisește o altă tânără.
O asemenea instalaţie costă aproximativ 20.000 de euro. Cea de la Timișoara a fost cumpărat cu bani din bugetul local. „Este un pom, cu ghilimele de rigoare, desigur, care preluând energia luminoasă o transformă în energie electrică”, explică Nicolae Robu, primarul Timișoarei, și el încântat că Timișoara găzduiește o premieră absolută pentru România.
Copacul inteligent are şaisprezece tipuri de încărcătoare pentru telefoanele mobile. În acest moment sunt instalate astfel de stații în trei țari: Bosnia, Serbia și România.