Companiile din tehnologie își sporesc tot mai mult prezenta în serviciile financiare. Dat fiind că tehnologia oferă noilor operatori economici modalități mai bune și mai ieftine de a concura pentru activitatea bancară, poziția dominantă a băncilor ar putea fi contestată. Deja vedem perturbări ale pieței financiare și nume precum Apple, Amazon sau Google nu lipsesc din acest peisaj.
Giganții tehnologici ar urma să adune până la 40% din cele peste 1.000 de miliarde de dolari care reprezintă veniturile serviciilor financiare americane de la băncile existente, arată un studiu realizat de Business Insider.
Trei dintre cele mai mari companii de tehnologie din Statele Unite - Apple, Google și Amazon - sunt cele mai mari amenințări la adresa băncilor, mai ales prin dimensiunea și capacitatea lor de a atrage baze masive de utilizatori.
Apple, de exemplu, a plusat pe ideea de servicii financiare ca un mijloc prin care să își revigoreze veniturile. Însă experiența sa în produsele tehnologice oritentate către consumatori ar putea face din producătorul iPhone o amenințare reală pentru serviciile financiare clasice. Pe lângă serviciul său de plăți ApplePay, gigantul a lansat la jumătatea anului trecut și un card de credit pentru utilizatorii săi din Statele Unite, în parteneriat cu Goldman Sachs. Cardul apare în aplicaţia Apple Wallet şi poate fi folosit pentru plăţi online sau mobile, dar şi în magazine, prin intermediul cardului fizic. Spre deosebire de cardurile clasice emise de bănci, Apple spune că nu percepe comisioane şi că nu are acces la datele tranzacţiilor. În prezent, 5% din plățile la nivel global se fac prin intermediul Apple Pay, iar compania spune că până în 2025 va ajunge la 10%.
De asemenea, Google mizează pe platforma sa uriașă, care îi oferă un avantaj de neegalat în bătălia cu băncile și îl poate poziționa ca un hub global fără rival. Google ar putea urmări extinderea globală prin modificarea ofertelor sale pe alte piețe, așa cum a făcut-o în India. Și Google are un serviciu de plăți online, exact ca Apple, iar ce poate oferi o bancă în plus față de un astfel de portofel digital este doar posibilitatea de a lua împrumuturi. Dar o viitoare dezvoltare și în această dircție este posibilă.
Și Amazon, care practic a devorat cota de piață în fiecare industrie pe care a atins-o, are acum în vedere intrarea în serviciile financiare. Având în vedere istoricul, ar putea să-i elimine cu ușurință pe veteranii bancari. Amazon ar putea dezvolta conturi de verificare și economii, va aduce Amazon Pay în magazin și va miza foarte puternic pe tehnologia Amazon Go pentru a-și crește prezența în serviciile financiare.
Perioada de timp pentru adoptarea diverselor inovații bancare, cum ar fi serviciile bancare online sau mobile, devine tot mai scurtă. Mulți consumatori au trecut la comerțul electronic și tot mai multe plăți se fac prin telefoane.
Consumatorii se așteaptă, așadar, la servicii integrate sigure, eficiente și ușor de utilizat. Iar în măsura în care companiile de tehnologie pot oferi astfel de avantaje, autoritățile de reglementare și bancherii vor fi nevoiți să urmărească atent riscul de migrație al clienților. Amenințată este chiar existența băncilor.
Editare web: Luana Păvălucă