Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite lucrează la un prototip de ceas inteligent numit EM-Sense, care identifică obiectele pe care le atinge utilizatorul folosindu-se de semnalele electromagnetice emise de acestea.
Apoi, în funcţie de obiectul recunoscut, ceasul îşi descarcă singur o aplicaţie pentru a se face util, iar tehnologia poate fi dezvoltată într-o multitudine de direcţii.
De exemplu, când pui mâna pe periuţa de dinţi, ceasul începe automat să măsoare timpul şi te anunţă când a trecut un minut. Când utilizatorul se urcă pe un cântar electronic, ceasul preia şi afişează datele furnizate de acesta. La birou, se transformă în asistentă personală.
Ceasul poate fi folosit şi în procesele industriale, prelucrând permanent datele culese, rostind sau afişând instrucţiuni.
EM-Sense detectează şi vehiculul folosit, calculează distanţe şi trasee, pe baza informaţiilor luate de pe internet.
Pentru ca ceasul să poată face toate acestea, este nevoie ca şi obiectele din jur să fie inteligente, adică să fie echipate cu senzori.
Pentru o casă inteligentă este nevoie de zeci de asemenea senzori care costă între 10 şi 20 de dolari, aşa că această tehnologie nu este, pentru moment, pentru toată lumea.