Parolele conturilor de pe internet sunt din ce în ce mai complicate şi tot mai numeroase. În medie, fiecare utilizator are cam 20 de astfel de formule. Expertii au soluţii pentru a le reţine mai uşor.
-O parolă diferită pentru fiecare, o scriu pe notă, pe calculator pentru că dacă nu scriu asta, nu-mi amintesc de nimic.
Mai mult de jumătate dintre europeni sunt stresaţi de faptul că trebuie să memoreze, în medie, 20 de parole, potrivit unei firme specializată în securitate cibernetică. Aşa că tinerii aleg coduri dintre cele mai complicate pentru a-şi securiza conturile.
-21 de caractere, numere, semne, cât de complicat se poate, securizat maxim.
-Cifre şi litere le combin între ele, e bine să ai şi de aia şi de aia, poate mai am un număr norocos pe care doar eu îl ştiu.
Specialiştii în securitate cibernetică spun că este bine să avem câte un cod pentru fiecare cont.
Dan Demeter, specialist în securitate cibernetică: Dacă folosim o singură parolă pentru a ne loga pe mai multe servicii, atunci atacatorii vor putea să obţină acces şi la celalalte servicii.
Ce facem, însă, atunci când începem să le încurcăm? Cea mai simplă soluţie este să folosim o aplicaţie specială.
-Aceasta este o aplicaţie tip manager de parole care, odată instalată pe telefon, îi oferă utilizatorului posibilitatea să îşi acceseze parolele salvate în Cloud şi de pe telefonul mobil.
Însă cea mai sigură metodă de a ne securiza conturile este aşa-numita "autentificare în doi paşi", o aplicaţie pe care ne putem loga cu adresa de mail.
Dan Demeter, specialist în securitate cibernetică: Odată ce parola noastră este spartă, atacatorul trebuie să mai treacă de încă un prag pentru a putea să obţină contul nostru. Acest prag constă într-un cod pe care-l generează o aplicaţie pe care o avem noi în telefon sau un SMS pe care l-am primit de la acel serviciu.
Doar 11% dintre europeni ar opta însă pentru o soluţie de management de parole, arată studiul companiei.