Radu este unul dintre cei 70 de programatori înscrişi la Coderetreat. Are 26 de ani şi este senior developer la un centru de dezvoltare software din Cluj-Napoca.
„Am venit ca să cunosc oameni noi, să văd ce mai fac alţii din industrie şi totodată să văd cum se rezolvă problemele în moduri diferite pentru că fiecare din noi rezolvăm problemele diferit”, spune Radu Vunvulea, participant la sesiune.
La fel de pasionat de meseria sa este şi Paul. El dezvoltă aplicaţii la cererea clienţilor.
„Am învăţat mai mult stiluri diferite de a rezolva aceeaşi problemă, şi că nu există neapărat un singur mod bun, ci mai multe moduri. Dacă faci ce-ţi place nu-i complicat şi nu-i nici greu”, explică Paul Vlaşin.
Programatorii clujeni au avut mai multe probleme dificile de rezolvat, pe parcusul a şase sesiuni.
„La începutul fiecărei sesiuni am impus nişte constrângeri, pe care participanţii trebuie să le respecte şi în felul acesta să înveţe să descopere diverse lucruri. La sfârşitul fiecărei sesiuni am întrebat în ce fel le-a influenţat constrângerea respectivă design-ul codului şi ce au învăţat”, a detașiat Istvan Hoka, specialist IT.
Evenimentul durează 36 de ore, pentru că sunt înscrişi programatori din toate colţurile lumii. Anul acesta sunt peste 2.500 de participanţi.
„A început în Australia, China, noi suntem pe la mijloc şi probabil se termină cu America şi Canada”, a explicat Sergiu Damian, organizator.
Participarea la Coderetreat este gratuită. Cei interesaţi trebuie să vină doar cu laptop, să-şi dorească să înveţe cât mai mult şi să transmită şi altora cunoştinţele lor.