Casa viitorului este inteligentă și poate fi controlată de la distanță
Lumina se aprinde, în momentul în care, te apropii de uşa apartamentului, la primii paşi în casă, din boxe se aude muzica ta preferată, iar încălzirea... a pornit deja. Aşa stau lucrurile în locuința inteligentă, care ştie când proprietarul ei se întoarce acasă, datorită conexiunii cu smartphone-ul. Sistemul a fost inventat de o echipă de informaticieni din Cluj-Napoca. Se numeşte VIKI, iar instalarea sistemului costă între 35 şi 100 de euro pe metru pătrat.
Pasionaţii de tehnologie nu mai sunt obligaţi să aştepte casa viitorului. O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca testează deja un sistem care transformă orice locuinţă de azi într-o casă inteligentă.
„După ce Viki este pusă într-o casă în primele zile învaţă ce face fiecare user al casei - când îşi aprinde lumina, ce canale TV, ce muzică ascultă, ce temperatură preferă în camera lui şi după câteva zile, aproximativ două-trei ştie să seteze aceşti parametri ai locuinţei ori ai camerei în mod automat”, a explicat Dan Chiuznăian, project manager.
Iniţiativa aparţine unui tânăr din Cluj-Napoca care şi-a dorit o casă automatizată, dar soluţiile de pe piaţă nu l-au mulţumit. Aşa că a construit chiar el de la zero un sistem pe care acum este în curs să-l breveteze.Totul a început cu controlul accesului.
Mai mult, proprietarul poate să îşi controleze casa de la distanţă. Spre exemplu, dacă vreți să plecați de la birou, puteți deschide aplicația pentru a pregăti apartamentul pentru momentul când ajungeți acasă. Din aplicație, puteți alege opțiunea de lumini și puteți porni lampa. La fel, puteți alege opțiunea multimedia și televizorul va porni pe postul dumneavoastră preferat.
Totul funcţionează cu ajutorul unor senzori montaţi în fiecare dintre camerele casei. Proprietarii mai au nevoie de o reţea wireless şi casa inteligentă este gata.
„Legătura între deviceurile din casă şi sistemul nostru se face printr-un calculator simplu care are un micro controller aşezat în el. E ca un stick şi acel stick comunică cu toate device-urile din casă”, a spus programatorul Cristian Cherecheș.
Instalarea unui astfel de sistem costă în cazul unui apartament de aproximativ 60 de metri pătraţi între 3000-5000 de euro.
„Preţul variază undeva între 35 şi 100 de euro pe metru pătrat în funcţie de opţiunile pe care le doreşti. 35 ar fi sistemul de bază adică ar controla doar luminile, 100 de euro ar fi full option”, a spus Adina Benea, re
Tinerii pasionaţi de tehnologie abia aşteaptă să îl instaleze.
„Chestia cu luminile e foarte foarte interesantă şi cred că s-ar putea programa şi alte idei care să se adapteze după noi”.
„Mi se pare o idee excelentă. E foarte utilă adică te duci acasă şi ştii că face ea lucrurile monotone pe care le faci tu în fiecare zi”.
Cinci ani a lucrat echipa din Cluj-Napoca la realizarea sistemului care va fi montat în premieră în următoarea perioadă în două locuinţe.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News