Cărtărescu: Facebook m-a salvat dintr-o depresie extrem de puternică

Data actualizării: Data publicării:
Facebook_GettyImages-453248108
Foto: Gulliver/GettyImages

Scriitorul Mircea Cărtărescu a explicat la Digi24 care este relația sa cu Facebook-ul, în condițiile în care a mărturisit că rețeaua de socializare i se pare un fenomen înspăimântător pentru puterea de influență pe care o are, ceea ce e și bine, e și rău. 

„Facebook-ul este înspăimântător. Nu am fost niciodată de acord și am scris împotriva ideii lui Umberto Eco că e vorba de o legiune de imbecili. Totuși, este un fenomen înspăimântător, este pentru prima dată în istoria umanității când orice om îşi spune părerea , când fiecare om, indiferent de identitate, de educaţie, îşi spune părerea pe Facebook şi părerea sa contează. Şi asta e şi bine, e şi rău. De fapt, noi nu știm spre ce ne îndreptăm”, a declarat Mircea Cărtărescu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cu toate acestea, scriitorul este un utilizator foarte activ de Facebook, deși precizează că el însuși nu se consideră așa. Întrebat cum se descurcă cu hater-ii de pe Facebook, oamenii care îl atacă,  care îi adresează injurii, Mircea Cărtărescu a explicat: „Eu pe Facebook nu prea am legătură cu cel care sunt în realitate, cu autorul Mircea Cărtărescu, cu profesorul și așa mai departe. Eu îmi exprim acolo viaţa mea de fiecare zi, apar acolo ca un om obişnuit. Au mai râs de mine că îmi postez pisicile - ca toată lumea -, că pun fotografii de familie, lucruri de genul ăsta. Rareori postez ceva serios, care ţine de credinţele mele, de orientarea mea sau texte literare. Aproape niciodată. Eu folosesc Facebook ca mijloc de relaxare și în felul acesta nu prea am hateri - şi cei pe care i-am avut i-am cam dat afară, eu sunt pe Facebook de trei ani şi am dat afară în intervalul acesta vreo 30 de oameni care intrau şi mă înjurau, e adevărat, la început. Dar de când i-am dat afară, e relativă liniște”, a spus Mircea Cărtărescu.

Dialogul pe tema Facebook a continuat:

- Pe 21 iunie scriaţi  „Îi urăsc, mă”...
- Ăsta era un citat...
- Lumea a comentat acolo: nu e creștinește, domnule Cărtărescu...
- Da, pentru că ei nu ştiau că există o carte cu titlul acesta și la cartea aceasta făceam eu referinţă, era un citat cultural şi referinţa era o glumă, era o parodie, ca să spunem așa.
- Pentru dvs. Facebook-ul e un lucru bun sau e unul care mai degrabă vă consumă timp?
- Facebook-ul e ca şi viaţa, nu e bun sau rău, este ceea ce este. Are şi părţi extraordinar de bune. De-asta nici nu renunţ, deși câteodată mă înnebunește, mă scoate din minți, dar nu pot renunța...Am vrut de multe ori să mă las...Nu pot renunța, pentru că sunt şi lucruri deosebit de bune pe care le găsești acolo, sunt oameni minunaţi. Eu am cunoscut... Câţiva dintre prietenii pe care îi am eu acum sunt cunoştinţe de pe Facebook, ulterior m-am văzut cu ei și în realitate. Mi-au plăcut la fel de mult ca și pe Facebook. Deci Facebook-ul...și aș spune mai mult decât atât... pe mine Facebook-ul m-a salvat dintr-o depresie psihică extrem de puternică acum câţiva ani. N-am vrut să încerc cu medicamente, am zis să încerc altfel şi am descoperit Facebook-ul şi Facebook-ul m-a înveselit în acel moment, a fost pentru mine un panaceu. De aceea, primele mele gânduri despre Facebook sunt pozitive.  Dar apoi am descoperit şi haosul, pierderea de vreme şi malignitatea acestui canal care el însuși e neutru, el primește tot ce i se dă. Dar malignitatea sa poate fi extraordinar de puternică, pentru că Facebook-ul e un fel de creuzet, un fel de melting pot exact a ceea ce vorbeam, a ceea ce este în om, cu binele și cu răul subiacente. Există şi mult rău pe Facebook şi răul cel mai mare e dat, după părerea mea, de aceste fake news care au apărut în ultima vreme - ele există de multă vreme, dar acum au fost conștientizate.  Aceste fake news, care sunt uneori foarte greu de depistat, fac extraordinar de mult rău, a încheiat Mircea Cărtărescu.

Interviul integral îl puteți urmări aici

Citiți și:

Familia tradițională vs. căsătoriile gay. Cărtărescu: USR probabil se va rupe

Este corupția un defect genetic al românilor? Ce crede Mircea Cărtărescu

Cărtărescu, despre aniversarea de la Mărășești: Mi s-a părut dizgrațios acel atelaj din jurul colivei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care plătesc datorii karmice în 2025. Lecții și provocări pentru acești nativi
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”