Este practic o reţea virtuală, iar conceptul prezentat de cei de la Google nu este unul tocmai original. Însă este unul perfecţionat. Telefoanele inteligente, indiferent de producător, pot trece automat de la o conexiune la alta, dar, spre deosebire de sistemul celor de la Google, nu pot face această trecere în funcţie de viteză.
Serviciul Project Fi, testat de Google în Statele Unite, este practic o reţea de internet mobil. Permite însă şi efectuarea de apeluri vocale, dacă acestea sunt efectuate prin aplicaţii de comunicare conectate la internet.
Cei de la Google spun că un telefon care funcţionează cu acest serviciu va căuta antene mobile şi routere wireless şi se va conecta la cele care oferă cel mai rapid internet.
Desigur, ca să se conecteze va avea nevoie de permisiunea companiilor care deţin acele antene şi dispozitive. De aceea Google a semnat deja un acord cu doi operatori de telefonie mobilă şi cu nenumăraţi deţinători de hotspoturi de internet wireless. Google s-ar putea folosi de acest nou serviciu pentru a-şi întări afacerile sale de bază, cum ar fi vânzarea de spaţiu publicitar.
Pentru început, rețeaua celor de la Google va putea fi accesată doar pe dispozitivele Nexus vândute de companie. Abonamentul la serviciul Google de internet va costa 20 de dolari pe lună, la care se vor adăuga costuri suplimentare de câte zece doari pentru fiecare giga de internet folosit. Cum nu are propria infrastructură mobilă, Google va trebui să colaboreze cât mai mult operatorii convenționali de telefonie de la care își închiriază antenele. Iar pe termen lung, acest gen de colaborare, deocamdată una experimentală, ar putea sa schimbe organizarea rețelelor de telecomunicații.