Facebook ar urma să plătească doar 60 de milioane de dolari pe Titan. Extrem de puţin având în vedere cât de mult ar însemna această tranzacţie pentru reţeaua de socializare înfiinţată de Mark Zuckerberg.
Pe termen lung, internetul proiectat din spaţiu le-ar putea aduce mai mulţi utilizatori şi încasări mai mari din publicitate. Pe termen scurt, le-ar putea aduce o scumpire a acţiunilor, care poate fi speculată foarte uşor.
Sursele citate de TechCruch spun ca negocierile pentru preluarea producatorului de drone Titan Aerospace de catre Facebook sunt într-un stadiu avansat. Cei de la Titan se încadreaza perfect în planurile lui Mark Zuckerberg de a conecta omenirea la internet.
Titan Aerospace produce drone capabile să zobare timp de cinci ani neîntrerupt alimentate doar cu energie solară.
Dronele Titan pot atinge o atltitudine de 20.000 de metri şi pot căra 100 de kilograme de echipamente. Aşadar, pot fi transformate în antene capabile să proiecteze internet wireless asupra ţărilor sărace.
Însă, mai presus de visul unei lumi conectate, Facebook încearcă să îşi întărească afacerile. În prezent 5 miliarde de oameni nu au acces la internet. Pentru Facebook, aceşti oameni sunt potenţiali utilizatori în condiţiile în care popularitatea reţelei de socializare este în scădere pe anumite categorii de populaţie din ţările dezvoltate.
Faptul că Facebook ar ajunge să controleze inclusiv furnizarea de internet în ţările sărace dă naştere unei mari întrebări.
„Dacă Facebook va fi canalul prin care vor fi transmise informaţiile pe internet, ce va face Facebook cu acel conţinut în afara reţelei de socializare?”, întreabă Lindsey Turrentine, editor-șef la CNET.
Africa este principala regiune de pe glob pe care Facebook vrea sa o conecteze la internet. În același timp, Africa devine un adăpost tot mai mare al terorismului, iar informațiile controlate de Facebook prin dronele pe care vrea să le cumpere ar fi extrem de prețioase pentru serviciile occidentale de informații.