Les Baugh a rămas fără braţe în adolescenţă, după ce s-a electrocutat. Acum, la 59 de ani, el este supus unui tratament experimental prin care sistemul său nervos este conectat la două braţe bionice, create de către cercetătorii de la Universitatea John Hopkins din statul Maryland.
Braţele robotice au nu mai puţin de 26 de contacte cu terminaţiile nervoase de pe corpul pacientului, cele care îi puneau în mişcare şi braţele naturale, înainte de a le pierde în accident. Noile membre robotice pot fi controlate ca orice braţ natural şi pot ridica greutăţi de până la 20 de kilograme.
Courtney Moran, specialistă în proteze: Când creierul se gândeşte la deschiderea palmelor, transmite semnale la terminaţiile nervoase şi contractă muşchii.
Pentru americanul de 59 de ani, experimentul reprezintă o speranţă că poate avea o viaţă cât de cât normală. Sau cel puţin mai uşoară decât e acum. Asta, în condiţiile în care, chiar dacă îi lipsesc ambele braţe, bărbatul reuşeşte să-şi pregătească hrana sau chiar să conducă o maşină modificată special.
Şi mai uimitor, când este singur acasă, Les reuşeşte să care lemne şi să aprindă focul sau îşi poate pregăti ceva de mâncare.
Mâini bionice, construite şi în Austria
Experimentul cercetătorilor americani nu este singurul de acest gen. Unul similar se desfăşoară şi în Europa, la Facultatea de Medicină din Viena. Trei bărbaţi, care aveau câte o mână amputată, au reuşit să mişte proteza specială ce le-a fost ataşată, cu ajutorul puterii gândului. Ei au putut face operaţiuni simple, cum ar fi mutarea unor obiecte uşoare sau ridicarea unui recipient ceva mai greu, dar şi mişcări mai fine, cum ar fi punerea unor monede într-un borcan.