BAD. Autoritățile, tot mai îngrijorate că giganții IT au dobândit o putere prea mare

Data actualizării: Data publicării:
sediul google
Logoul Google în fața sediului companiei. Foto: Guliver/ Getty Images

Giganții tehnologici au ajuns să nu mai concureze în piață, ci au devenit pur și simplu piața, iar acest lucru deja provoacă panică. Departamentul de Justiție din America a luat decizia să deschidă o anchetă amplă în cazul giganților IT precum Facebook, Google, Amazon și Apple, pe motiv că se angajează în practici anticoncurențiale. Deși până acum avertizările cu privire la puterea lor de a face rău erau spuse la ureche, acum evidența nu mai poate fi ascunsă. Au primit și un nume sugestiv: BAD. E un acronim care vrea să dea de înţeles că sunt rele, însă în traducere înseamnă că sunt „mari”, „anticoncurenţiale”, provoacă „dependență”. Și sunt distructive faţă de democraţie. Acum, cea mai dificilă sarcină a autorităților este să împiedice monopolul in industria tehnologiei, dar fără a pune barieră inovației.

Dominația Google, Facebook, Amazon și Apple a ajuns să fie rea atât pentru competiție, cât și pentru consumatori. Autoritățile americane vor acum să afle cum acești giganți tehnologici au dobândit puterea de piață și dacă se angajează în practici care au redus la tăcere concurența, au înăbușit inovația sau au afectat într-un fel sau altul utilizatorii. Departamentul de Justiție al SUA nu a numit companiile care vor fi examinate, însă a declarat că ancheta va lua în considerare preocupările legate de căutare, social media și unele servicii de comerț online. Referința este mai mult decât clară.

Scopul anchetei este să impună condiții concurențiale pe piață într-o manieră obiectivă şi echitabilă și să asigure utilizatorilor de internet accesul la piețe libere, în care companiile concurează pe merite pentru a furniza serviciile dorite de consumatori. Departamentul de Justiție este acum nevoit să pună piciorul în prag din moment ce companiile au crescut atât de tare și au înghițit atât de multe start-up-uri, încât nu mai pot fi oprite.

Prea mult timp absente și apatice în ceea ce privește evoluția tehnologiei, autoritățile americane sunt acum în poziția în care să prevină abuzul de confidențialitate, tacticile anticoncurențiale, blocajele și alte semne de putere excesivă pe piață.

Divizarea companiilor, o soluție funcțională?

Departamentul american de Justiție ar fi pregătit această investigație încă din luna mai, după cum scrie Reuters. Google a fost prima companie de pe listă. Autoritățile au vrut să se asigure dacă gigantul tehnologic a încălcat legea antitrust. Și politicienii își exprimă preocupările tot mai mare cu privire la dimensiunea celor mai mari companii de tehnologie și puterea lor de pe piață.

Candidatul democat la prezidențiale, Elizabeth Warren, a cerut divizarea companiilor precum Amazon, Apple, Google și Facebook și dezmembrarea tututor achizițiilor. Destul de rar însă Guvernul reușește să anuleze o tranzacție încheiată de asemenea amploare. Cel mai celebru caz din istoria recentă este efortul de a descompune Microsoft. Departamentul de Justiție a câștigat o victorie preliminară în 2000, dar până la urmă cazul s-a închis cu Microsoft intact.

Există un consens în rândul antreprenorilor din întreaga lume și anume că există un drum al morții în jurul Google, Amazon, Facebook și Apple, care împiedică intrarea pe piață a companiilor noi, cu produse și servicii inovatoare, care chiar ar putea contesta acești giganți. Dar este destul de greu având în vedere că Amazon capturează peste 40% din cumpărăturile online din America. Facebook are aproape 2 miliarde și jumătate de utilizatori, iar firmele nu pot funcţiona fără Google, care în unele ţări procesează mai mult de 90% din cautările web.

Platformele tehnologie, în special Facebook, Google și Amazon, au început să genereaze o spaimă colectivă și asta pentru că furnizează infrastructura pentru cea mai mare parte a economiei digitale. Dacă aceast trend continuă, industria îşi va pierde din diversitate şi oferta va fi limitată. Mai puțini bani vor merge în startup-uri, iar ideile bune vor fi cumpărate de giganţii de acum și, într-un fel sau altul, profiturile vor fi capturate tot de ei. Facebook este unul dintre exemple - a cumpărat mai întâi Instagram, apoi Whatsapp, iar acum este la momentul în care deja vrea să intre și în politica monetară globală cu a sa criptomonedă.

Autoritățile de reglementare îi amendează, însă au devenit atât de mari, încât cu greu mai pot fi opriți. Doar spargerea lor poate rezolva problemea. În istoria americană au mai fost cazuri - Bell System a fost obligată să se divizeze în mai multe entităţi în anii 80, din care au ieşit aşa-numiţii Baby Bells, printre care AT&T, devenit mai nou un gigant în sine.

Australia, prima țară din lume care va crea un departament special pentru monitorizarea gigantilor IT

Australia devine prima țară din lume care își face un departament special pentru monitorizarea giganților IT. Oficiul respectiv e subordonat Consiliului Concurenţei şi va verifica modul în care companiile folosesc tot felul de algoritmi ca să găsească reclamele potrivite pentru fiecare utilizator.

Este cea mai recentă măsură luată împotriva numelor mari din industria IT, iar pasul făcut de Canberra poate fi un precedent la nivel global, cu mai multe țări care îi vor urma exemplul.

Oficiali din tot mai multe ţări cer o reglementare mai aspră a activităţii lor, ţinând cont de poziţia dominantă pe care o au pe piaţă. Recent, Facebook a fost amendată cu 5 miliarde de dolari în Statele Unite pentru că nu a respectat intimitatea utilizatorilor săi.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...