Avionul poate ajunge la 120 de kilometri pe oră, însă are cel mai bun randament la viteze mici, pentru că aşa poate aduna mai multe date.
UAV-ul este lansat de pe rampă cu o viteză de 75 de km/h. Odată ajuns în aer, el poate zbura neîntrerupt timp de trei ore.
Atuurile lui sunt clare: nu are nevoie de pilot, merge cu baterii reîncărcabile şi se întreţine uşor. Zborul este condus de specialişti cu ajutorul unei console.
„Tot sistemul, inclusiv subsistemele din interiorul lui sunt proiectate şi construite în România. Inclusiv tot sistemul de pilot automat este un produs integral românesc”, spune Emanuel Pop, directorul general al firmei.
„Are un mod follow în care poţi să urmăreşti un obiect, modul manual în care poţi să te plimbi cu el şi modul pattern pentru a survola o anumită zonă”, spune Marius Dima, inginer aeronave.
Avionele fără pilot au apărut în România acum 10 ani, când aceiaşi specialişti au dezvoltat aparate pentru armata română. Şi acum, avioanele fără pilot sunt folosite şi în scopuri militare, şi în scopuri civile. Cea mai importantă misiune la care a participat o variantă a avionului a fost vara trecută, când a ajutat la găsirea unui planor dispărut cu tot cu conducător.
„Am făcut peste 50.000 de poze ale munţilor din zona respectivă”, spune Emanuel Pop, directorul general al firmei.
Un sistem complet, cu avion fără pilot, antene şi consola de comandă pleacă de la 100.000 de euro.