Trei suspecţi sunt acuzaţi acum de comerţ cu produse contrafăcute. Şi nu se ştie deocamdată cât de mulţi au picat în capcană şi au cumpărat astfel de telefoane. În ultimele luni, ar fi adus în România marfă de sute de mii de euro din China.
Peste tot, pe internet, reţeaua din care făcea parte a postat anunţuri de vânzare a unor ceasuri de lux, dar şi smartphone-uri, la preţuri mai mici ca-n magazinele firmelor mari. Centrul de comandă era un apartament din sectorul 5 al Capitalei, închiriat de la o familie de medici.
Uneori precizau că produsul este o replică, însă nu mulți cumpărători știau ce înseamnă. Telefonul era vândut ca fiind unul de bună calitate, chiar cu garanţie de un an. Însă, după ce primeau smartphone-ul acasă, cumpărătorii îşi dădeau repede seama că ceva nu era în regulă. În cale mai multe cazuri, spun specialiştii, falsurile sunt uşor de observat.
„Sunt mai multe diferențe. În primul rând, la exterior, carcasa, finisajele materialelor, culorile. De obicei, la fake-uri butează mult mai repede, adică pornește repede, de genul 20 de secunde, fața de un telefon normal, căruia îi ia un timp mai mare”, spune Răzvan Stan, specialist IT.
„Cadrele Poliției de Investigare a Fraudelor au efectuat trei percheziții, în trei locații și au identificat peste 3.000 de bunuri contrafăcute, constând în telefoane, ceasuri, mp3-uri ți chiar ochelari de soare și curele de ceas”, informează Marian Cojocarum de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, Sector 5.
Trei suspecţi sunt cercetaţi în libertate în acest caz pentru acuzaţii de comerţ cu produse contrafăcute.