Cu ajutorul unui cod QR și a unei aplicații instalată pe tabletă sau telefonul mobil puteți afla toată biografia celui decedat.
„M-am gândit cum să leg ideea de internet și ideea de cimitir”, spune Marius Sîrghie, antreprenor.
Familia poate încărca fotografii, clipuri video sau informații cu ruda plecată la cele veșnice. Pentru asta trebuie să plătească 280 de lei pentru codul pe care îl lipește de mormânt, dar și pentru găzduirea online a informațiilor.
„L-am deschis, a scanat și în secunda următoare suntem pe site-ul lui Gheorghe Sîrghie. Aici, sus, sunt fotografiile, putem să mergem în secțiunea audio. Vă spuneam că tatăl meu a fost compozitor”, mai spune Marius Sîrghie.
Din păcate, poveștile cimitirului Bellu, despre care istoricul Paul Filip a scris o carte întreagă, riscă să se piardă dacă edilii nu vor gândi un sistem de informare similar. Spre exemplu, mormântul Iuliei Hașdeu are elemente simbolice care nu sunt menționate nicăieri.
„Ceasul care arată ora la care a murit și la care s-a născut. Ea tot la 1 și jumătate a murit și s-a născut. Deasupra sunt doi sfincși care înseamnă înțelepciune și globul pământesc”, explică Paul Filip, istoric.
Cel mai cunoscut monument din cimitirul-muzeu este cel al sculptorului italian Rafaello Romanelli - doamna cu umbrelă. Un medic român îndrăgostit de această cochetă pariziancă hotărăște să o aducă în țară. Dar frumoasa Katalina Boschott se îmbolnăvește și moare în timpul operației. Se spune că privirea ei este îndreptată spre mormântul unui medic celebru din București, înmormântat și el în același cimitir. Pe acest cavou scria în limba franceză: „Acest animal de medic m-a ucis”.
Pentru cei care vor să afle o parte din istoria monumentelor celebre din cimitirul Bellu, pot face acest lucru în noaptea muzeelor din acest weekend.