La 7,5 mm grosime, iPad Air este cu 20% mai subţire decât predecesorul său de 9,5 mm, iar spatele drept îi conferă un aspect elegant. Tableta este şi mult mai uşoară, cântărind numai 450 de grame. Apple susţie că noul Air este cea mai uşoară tabletă de 10 inchi din lume.
Ecranul de 9.7 inchi cu o rezoluţie de 2,048x1,536 pixeli rămâne neschimbat. Noul iPad va fi diponibil pe argintiu şi pe gri spaţial.
În interiorului ultimului model de tabletă de la Apple rulează acelaşi procesor A7 pe care îl găsim şi în iPhone 5S.
Potrivit Apple, noul chip dublează capacitatea grafică a iPad Air în comparaţie cu a patra generaţie de iPad. Comparat cu originalul, procesorul este de opt ori mai rapid, iar performanţele grafice sunt îmbunătăţite de la până de 70 de ori.
Noul chip suportă un sistem de operare în 64 de biţi. Acest lucru înseamnă că ecosistemul Apple se va dezvolta în curând şi pentru device-uri cu mai mult de 4Gb de RAM. În plus procesorul a primit o serie de îmbunătăţiri care sporesc considerabil viaţa bateriei.
Procesorul A7 merge de minune cu M7 noul co-procesor care se ocupă de mişcare şi care primeşte informaţii de la senzorii iPad-ului. Acest lucru înseamnă că jocurile care implică mişcarea vor fi probabil mai amuzante şi mai veridice pe nouă tabletă.
Şi în ultimul rând, iPad Air este echipat cu un nou receptor wireless de tip MIMO, care este de două ori mai rapid decât precedentul iar cele două microfoane integrate îmbunătăţesc calitatea audio.
Camera iPad-ului a fost mereu mai slabă decât cea a iPhone-ului şi din motive lesne de înţeles. Puţini sunt cei care folosesc iPad-ul pentru a face fotografii şi asta pentru că arată ridicol. Camera de FaceTime a fost însă îmbunătăţită, iar acum poate înregistra full HD la 1080p.
iPad 3 era un device mare şi greu din cauza faptului că avea nevoie de o baterie foarte mare în spatele ecranului superb. Dar acum că iPad-ul este o tabletă foarte subţire ne întrebăm ce s-a întâmplat cu bateria. Conform anunţului realizat de Phill Schiller, noul iPad va funcţiona în aceleaşi limite temporare ca predecesorul sau, oferind utilizatorilor până la 10 ore de folosire între două încărcări.
iPad Air va ajunge în magazine la 1 noiembrie şi nu sunt posibile precomenzile pentru moment. Modelele de 16, 32, 64 şi 128 de Gb cu WiFi ar trebui să coste 500, 600, 700 şi respectiv 800 de euro, iar modelele cu LTE ar fi cu 30 de euro mai scumpe pentru fiecare dimensiune în parte.
Cum se compară aşadar noul Air cu celelelate tablete de pe piaţă. Pentru început faptul că este mai uşoară reprezintă o diferenţa considerabilă. Nu este poate la fel de uşoară ca ultimul Kindle Fire HD, însă acesta nu este nici pe departe la fel de performant. În ceea ce priveşte performanţa, Nexus 10 este încă inegalabil deşi este vechi de un an de zile, însă la nivelul de hardware la care s-a ajuns probabail nu o să puteţi face nicio diferenţă.
Preţul este în continuare o problemă, mai ales pentru cei care folosesc tableta în mod casual. Pentru cei care însă au nevoie de portabilitate dar şi de performanţă deja intră alţi competitori în joc, precum Surface sau noua tabletă Nokia Lumia 2520. Apple rămâne însă un brand cu foarte mulţi fani şi un ecosistem în care dacă ai intrat nu prea ai motive să îl schimbi. Aşadar nu ne îndoim că piaţa va primi noul Air cu braţele deschise.